Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye ve Irak’ın kuzeyine dün gece başlatılan Pençe Kılıç Hava Harekatı’nın ayrıntıları netleşti. Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 2. Ana Jet Üssü’nde konuşlu bulunan 181. Pars ve 182. Atmaca filosundan havalanan F-16’ların ilk hedefi Şırnak’ın Cizre İlçesinin karşısındaki Türkiye sınırının sıfır noktasında yer alan Haseki vilayetine bağlı El Malikiyah kasabasının Karaçok Dağı yakınlarındaki Teqil Beqil Köyü oldu.

ABD ASKERLERİ İLE YPG’Lİ TERÖRİSTLER ORTAK TATBİKAT YAPMIŞTI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CEMTCOM) General Michael Curilla’nın da katılımıyla ABD’li askerler ile YPG’li teröristler geçtiğimiz Eylül ayında sınırımızdan 4 kilometre içeride ağır silahlarla bu köyde ortak tatbikat gerçekleştirmişti. Zırhlı araçlara ise terör örgütünün simgeleyen paçavralar ile ABD bayrakları asılmıştı.

Curilla, YPG’li teröristlerden brifing aldıktan sonra da SDG’nin tepesindeki isim olan terörist elebaşı Ferhad Abdi Şahin ile görüşüp “Birlikte çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasını yapmıştı. Ardından da öldürülen teröristler için taziye mesajı yayımlamıştı.

GİZLİ KAÇIŞ TÜNELLERİ VE KARARGAH BİNASI VURULDU

Dün geceki harekatta ilk hedef alınan bölgeler arasında Teqil Beqil köyü yer aldı. Köyde hava harekâtlarına karşı yüksek mukavemete sahip perde betonla inşa edilmiş birbiriyle bağlantılı bir yer altı tüneli nüfuz edici güdümlü mühimmatlarla vuruldu.

Tünelin aynı zamanda teröristler tarafından hapishane ve mühimmat deposu olarak kullanıldığı belirlendi. Teröristlerin kullandığı okul binası ve geçmiş yıllarda rejim askerlerinin kullandığı iki karargâh binası da vurulan hedefler arasında yer aldı. YPG’li teröristlerin ABD askerleriyle ortak tatbikat gerçekleştirdiği bölgedeki askeri eğitim alanı olarak kullandığı garaj ve hangarların da bulunduğu yerleşkeler de vurulan hedefler arasında yer aldı.

TSK’YA YOĞUN SALDIRILARIN OLDUĞU MİŞTENUR TEPESİ VURULDU

Suriye’de vurulan diğer hedefler arasında Türkiye’nin uzun zamandan beri kara harekatı yapmayı planladığı Tel Rifat’da yer aldı. Burada teröristlere ait 15 ayrı noktadaki uçaksavar mevzileri, olası harekat durumunda obüs ve hava harekatlarından korunabilmek için yer altı tünelleri ve sözde asayiş binası vuruldu.

Vurulan bir diğer hedef ise Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden Suriye’ye açılan Mürşitpınar Hudut Kapısı’nın karşısındaki Kobani (Ayn El Arab) oldu. Kobani’de teröristlerin mevzilendikleri Al Belenoya, Dah-ir Al Arab ile Türkiye’ye yoğun füze ve havan saldırılarının yapıldığı Miştenur tepesindeki uçuksavar mevzileri imha edildi. Barış Pınarı harekat bölgesi içinde yer alan Şanlıurfa Akçakale karşısındaki Tel Abyad’ın doğusundaki Kazali köyündeki 25 hedef vuruldu, bu köyde öldürülen teröristleri, terör örgütünün “Rejim askerleri öldürüldü” diyerek dezenformasyon çabasıyla kamuoyu oluşturmaya çalışmaları dikkat çekti.

BUĞDAY AMBARI, YARDIM SİLAHLARI DEPOSU ÇIKTI

Diğer yandan terör örgütü işgali altındaki Zirgan’ın kuzeyindeki Dahir Arab ve Til Hermen bölgesinde teröristlerin olası bir harekata karşı batılı güçlerin gönderdiği yardım silahlarını istifledikleri bir buğday ambarı vuruldu. Ambardaki mühimmatların bombardımanla birlikte alev aldığı bildirildi. Şehba’ya bağlı  Beluniye bölgesindeki terör mevzileri de vurulurken, terör örgütü PKK’nın basın ve yayın işlerinden sorumlu İsam Abdullah’ın da harekat sırasında öldürüldüğü bildirildi.

IRAK’IN KUZEYİ DE HEDEF ALINDI

Pençe Kılıç harekatında ikinci aşamada ise Irak’ın kuzeyindeki terör yuvaları hedef alındı. Bir dönem terörist elebaşları Murat Karayılan, Bahoz Erdal ve Duran Kalkan’ın barındığı Kandil’deki Enze, Balakayati, Zini Werte, Zergeli, Kalatuka kampları tek tek vuruldu. İran-Irak sınır hattındaki Süleymaniye’ye bağlı Şarbajer kasabası yakınlarındaki Asos Dağı’ndaki hedefler de vuruldu. Erbil’in Rewandüz İlçesi kırsalındaki Aras ve Bereş Dağı ile Gerevan bölgelerindeki barınma alanları da Pençe Kılıç Harekatı kapsamında imha edildi.

İlk olarak hedef alınan Şırnak’ın Cizre ilçesinin karşısındaki Haseki Vilayetine bağlı Al Malikiyah kasabasının Teqil Beqil köyünde iki ayrı hava harekâtında 13 teröristin öldürüldüğü bildirildi.

50’DEN FAZLA TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Bu teröristler arasında terör örgütü PKK-YPG’nin Suriye’deki eylem ve faaliyetlerini duyuran ve terör örgütünün basın ve yayın faaliyetlerinden sorumlu Ronahi TV yöneticisi İsam Abdullah’ın da bulunduğu öğrenildi. Terör örgütü ile ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığına bağlı askerler bu köyde geçen Eylül ayında ortak tatbikat gerçekleştirmişti. Köy, Türkiye sınırından 4 kilometre içeride yer alıyor. Rakka ve Haseki kırsalında da hedef alınan iki ayrı noktada 15 teröristin öldürüldüğü belirtildi.

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi karşısındaki Kobani (Ayn El Arab) Miştenur tepesi, Kürt Çeşmesi ve Helinç bölgesinde eş zamanlı hava harekâtında 9 teröristin öldürüldüğü bildirildi. Miştenur tepesinde yaralı teröristlerin tedavilerinin yapıldığı teröristlere ait bir hastane de yerle bir edildi. Suriye’nin kuzeyindeki harekat bölgesinde şu ana 50’den fazla teröristin etkisiz hale getirildiği belirlendi.

Eş zamanlı harekatta Irak’ın kuzeyinde hedef alınan Kandil’deki Enze, Zini Werte, Balakayati ve Kataluka kamplarında da çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği tespit edildi.

SURİYE’NİN KUZEYİNDE ŞU ANA 50’DEN FAZLA TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Bu teröristler arasında terör örgütü PKK-YPG’nin Suriye’deki eylem ve faaliyetlerini duyuran ve terör örgütünün basın ve yayın faaliyetlerinden sorumlu Ronahi TV yöneticisi İsam Abdullah’ın da bulunduğu öğrenildi. Terör örgütü ile ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığına bağlı askerler bu köyde geçen Eylül ayında ortak tatbikat gerçekleştirmişti. Köy, Türkiye sınırından 4 kilometre içeride yer alıyor.

Rakka ve Haseki kırsalında da hedef alınan iki ayrı noktada 15 teröristin öldürüldüğü belirtildi. Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi karşısındaki Kobani (Ayn El Arab) Miştenur tepesi, Kürt Çeşmesi ve Helinç bölgesinde eş zamanlı hava harekâtında 9 teröristin öldürüldüğü bildirildi. Miştenur tepesinde yaralı teröristlerin tedavilerinin yapıldığı teröristlere ait bir hastane de yerle bir edildi. Suriye’nin kuzeyindeki harekat bölgesinde şu ana 50’den fazla teröristin etkisiz hale getirildiği belirlendi.

Eş zamanlı harekatta Irak’ın kuzeyinde hedef alınan Kandil’deki Enze, Zini Werte, Balakayati ve Kataluka kamplarında da çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği tespit edildi.

[old_news_related_template title="Suriye ve Kuzey Irak'a askeri operasyon teröristleri korkuttu" desc="Türkiye'nin Suriye ve Kuzey Irak’a başlattığı hava operasyonu uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu. Uluslararası medya gelişmeye geniş yer verirken terör örgütleri PKK/PYD/YPG'den korktuklarını gösteren açıklamalar geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/20/iecrop/operasyon-tcsavunma_16_9_1668921797.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/suriye-ve-kuzey-iraka-askeri-operasyon-teroristleri-korkuttu-7489848/"]

[old_news_related_template title="Türkiye Suriye ve Kuzey Irak'a operasyon başlattı" desc="İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen bombalı terör saldırısının ardından Türkiye Suriye ve Kuzey Irak'a hava operasyonu başlattı. Türk savaş uçakları, YPG/PKK mevzilerini bomba yağdırdı. Milli Savunma Bakanlığı Pençe Kılıç adını verdiği operasyonu, 'Hesap zamanı!' diye duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/19/iecrop/f16_16_9_1668894427.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/turkiye-suriyenin-kuzeyine-operasyon-baslatti-7489752/"]