AKP'li Canik Belediyesi, yaklaşık 15 gün önce Sarıbıyık Mahallesi'nde hazineye ait 51 bin metrekarelik mera alanının imara açılması için belediye meclisinde karar aldı.

Alınan karar AKP'li Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek kesinleşmesi beklenirken, yapılan imar değişikliği ile alanın mera vasfı kaldırılarak sosyal konut yapılmak üzere imara açılacağı açıklandı. Bu olayın kentte tartışma yaratırken, AKP'li Büyükşehir Belediyesi de Ladik ilçesindeki Tatlıcak Yaylası'na GES (Güneş Enerji Santrali) yapma kararı aldı. Geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan köylüler bu karar karşı çıktı.

DAVA AÇACAKLAR

Devletten hayvancılık yaptıkları için teşvik beklediklerini söyleyen köylüler, AKP'li Büyükşehir Belediyesi'nin yaylarını ellerinden almaya çalıştığını söyledi. Dava açacaklarını belirten köylüler, bütünşehir yasasına tepki göstererek "Bir kanun çıkardılar, bizi sıkıntıya koydular. Köydeki arazilerimiz de gitti, bir karış yerimiz kaldı onu da Büyükşehir alıyor. Bu merayı 3 köy kullanıyor. Paneller, kurulursa merada artık hayvancılık yapamayacağız" diye konuştu.



"BÜTÜNŞEHİR YASASI KUMPAS YASASINA DÖNDÜ"

Yaylada inceleme yapan ve köylüleri dinleyen CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, "Bütünşehir Yasası, köylümüzün ekmek kapısı olan, doğa harikası yaylalarımız için Kumpas Yasasına dönüştü. Ladik ilçemizdeki Tatlıcak Köyü Yaylası'nın mera vasfı, Bütünşehir Yasası marifetiyle yok edilmek isteniyor. Köylüler yaylarına dokunulmasını istemiyor.

Burada yaşanan sorun sadece bir mülkiyet sorunu değildir. Doğal zenginliklerimizin üzerinde hesapsızca, sorumsuzca tasarrufta bulunulması, talan edilmesi sorunudur. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılamak tabii ki önceliğimizdir.

Ancak bu enerjiyi üretecek tesisi tarım ve hayvancılık için en verimli arazilerin üzerine yaparsanız, bu ülkeye en büyük ihaneti yapmış olursunuz. İşte burada da bu yanlış yapılmaktadır. Bu hatadan bir an önce dönülmelidir, yayla mevcut haliyle korunmak üzere köylümüzün mülkiyetine geçirilmelidir" dedi.

[old_news_related_template title="Buğday ekilen verimli araziye çam diktiler" desc="Dünyanın gıda kriziyle boğuştuğu ve gıda üretiminin Rusya-Ukrayna savaşıyla daha ön plana çıktığı şu günlerde Elazığ’daki Fırat Üniversitesi'nin daha önce buğday ekilen verimli arazilerine binlerce çam ağacı dikilmesi tepkiye neden oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/11/iecrop/bugday_16_9_1649666354.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bugday-ekilen-verimli-araziye-cam-diktiler-7067362/"]

[old_news_related_template title="Tarımsal araştırma enstitüsünün arazisi rezerv yapı alanı oldu" desc="Türkiye'nin en önemli tarımsal araştırma enstitülerinden birisi olan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün arazisi rezerv yapı alanı olarak belirlendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/16/iecrop/280b4996-dd5b-4344-a5e6-f9b33c9901d7_16_9_1650117093.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tarimsal-arastirma-enstitusunun-arazisi-rezerv-yapi-alani-oldu-7078980/"]