İsmi kısaca T-Rex olarak da geçen dinozora ait olduğu düşünülen kalıntıları inceleyen uzmanlar, varyasyonlarının bir değil üç türün kanıtını gösterdiğini öne sürdüler. Jurassic Park filminin ekibinde dinozorlar üzerindeki uzmanlığıyla yer alan Gregory Paul, daha önce uzmanların farklı kaya katmanlarından kalıntılar kullanarak T-Rex'in büyümesini incelediklerini belirterek bulguların birden fazla anlamı olduğunu söyledi.

Ekip, aynı zamanda Triceratops gibi diğer dinozorlarda olduğu gibi, Dünya'daki milyonlarca yıl boyunca birden fazla Tyrannosaurus türünün evrimleşmesinin beklendiğini söylüyor.

Evolutionary Biology dergisinde yazan Paul ve meslektaşları, önceki çalışmaların, T-Rex'ten olduğu belirlenen fosilleşmiş kemiklerin sağlamlıkları açısından farklılık gösterdiğini ve farklı örneklerin bir veya iki çift alt kesici dişe sahip olduğunu nasıl ortaya koyduğunu bildiriyorlar.


KEMİK KALINLIKLARI FARKLILIKLARI ORTAYA KOYUYOR


Araştırma ekibi, örneklerin dayanıklılıklarını değerlendirmek için mevcut olan uyluk kemiklerinin uzunluğuna ve çevresine bakarak, T-Rex'e atfedilen toplam 37 örneği inceledi.

"Elimizde bulunan Tyrannosaurus örneğindeki sağlamlığın, uyluk kemiğinin varyasyonunun, 10 milyon yıllık evrimin bir araya geldiği diğer tüm Tyrannosaurid'lerden daha büyük olduğunu bulduk” diyen Paul, "Buna dikkat etmemek mümkün değil" diye ekledi.

Ekip, fosillerde farklı kalınlıklara sahip olan kemiklerin Tyrannosaurus Imperator, Tyrannosaurus Rex ve Tyrannosaurus Regina şeklindeki 3 farklı türe ait olduğunu düşünüyor.


KONUYA İTİRAZLAR DA MEVCUT


Çalışmaya dahil olmayan Edinburgh Üniversitesi'nden paleontolog Prof. Steve Brusatte ise ikna olmadığını söyledi. Açıklamasında "T-Rex'i farklı türlere ayırmanın cazibesini anlıyorum çünkü sahip olduğumuz fosil kemiklerinde bazı farklılıklar var. Ama nihayetinde, bana göre, bu varyasyon çok küçük ve tutarlı farklılıklara dayalı olarak tanımlanabilen farklı türlerin anlamlı bir biyolojik ayrımının göstergesi değil” dedi.

ABD'deki Carthage College'da T-Rex dinozorları üzerine uzmanlığı olan Prof. Thomas Carr da, ekip tarafından öne sürülen farklı türlerin tanımlarının belirsiz olduğunu ve bulguların, varyasyonları analiz ettiği kendi çalışmasıyla çeliştiğini söyleyerek sonuçlara itiraz etti. Carr, birden fazla türe dair hiçbir kanıt bulamadığını söylüyor.

[old_news_related_template title="Jurassic Park'taki çocuk oyuncunun inanılmaz değişimi herkesi şaşırttı" desc="1993'te vizyona giren Jurassic Park'ta Tim Murphy'i canlandıran Joseph Mazzello, görenleri hayrete düşürüyor. Mazzello, kariyerine oyuncu olarak devam ediyor ancak herkes onun 29 yıl önce vizyona giren ve artık sinema dünyasının klasikleri arasında yer alan Jurassic Park'ta rol aldığını duyunca şaşırıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/13/iecrop/joseph_mazzello-jurassicpark_16_9_1642072711.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/jurassic-parktaki-cocuk-oyuncunun-inanilmaz-degisimi-herkesi-sasirtti/"]

[old_news_related_template title="66 milyon yıl öncesine ait dinozor embriyosu bulundu  " desc="Çin’in Ganzhou şehrinde 66 milyon yıl öncesine ait mükemmel şekilde korunmuş bir dinozor embriyosu bulundu.  " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/22/iecrop/screenshot_4-1_16_9_1640169794.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/66-milyon-yil-oncesine-ait-dinozor-embriyosu-bulundu-6842256/"]

[old_news_related_template title="Yeni bir dinozor türü keşfedildi" desc="İngiltere'de boyu 8 metreyi ağırlığı 1 tonu bulan yeni bir dinozor türü keşfedildi. Brighstoneus simmondsi adı verilen türün 125 milyon yıl önce yaşadığına inanılıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/11/iecrop/211110175132-02-new-dinosaur-species-1110-exlarge-169_16_9_1636624825.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/yeni-bir-dinozor-turu-kesfedildi-6762606/"]