Rusya-Ukrayna savaşının dijital cephesinde sular durulmuyor. Rusya'nın yanlış haberler yayması, Rus kanalların teknoloji devleri tarafından engellenmesi, Google'ın Rusya'da reklam satışlarını durdurması ve hacker gruplarının Ukrayna ve Rusya yönetimlerine saldırması derken şimdi de Ukraynalılar tarafından Rus restoranlar için Google üzerinden sahte yorumlar bırakılıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline sessiz kalmayan Anonymous, Rusya hükümetinin web sitelerine saldırdıktan sonra şimdi de Ukraynalıları örgütleyerek Rus vatandaşlarını Putin'e engel olmaya davet ediyor. Hacker grubu, insanların Rus restoranlarına yorum bırakırken kullanması için Rusça bir şablon mesaj ekledi: "Yemek harikaydı! Ne yazık ki, Putin Ukrayna'yı işgal ederek iştahımızı bozdu. Diktatörünüze karşı durun, masum insanları öldürmeyi bırakın!"


"UKRAYNA'DA NELER OLDUĞUNU ANLATIN"


Anonymous, takipçilerine şu tavsiyede bulundu: "Google Haritalar'a gidin. Rusya'ya gidin. Bir restoran veya işletme bulun ve bir inceleme yazın. İncelemeyi yazarken Ukrayna'da neler olduğunu açıklayın."

Bir yorumda, "Siz yemeğinizin tadını çıkarırken, Rus askerleri Ukrayna'da erkekleri, kadınları ve çocukları öldürüyor. Tıpkı sizin ve aileniz gibi barışçıl insanları öldürüyor. Putin Rus askerlerini katil yapıyor ve Rusya'yı ve halkının adını karalıyor."

Takipçilere, herhangi bir kişisel bilgi bırakmamaya dikkat etmelerini ve incelemelerde yayınlamak için verilen mesaj şablonlarını değiştirmelerini tavsiye etti, aksi takdirde kolayca filtrelenebilirler.

İŞGALİ HAKLI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR


Restoran incelemesi, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana ortaya çıkan internet trendlerinden biri. Amacı ise, Ruslara Ukrayna'da gerçekte neler olduğunu anlatmak. Rusya, kendi sınırları içinde bilginin yayılmasını sıkı bir şekilde kontrol etmeye çalışıyor, bu yüzden de halkın aldığı bilgiyi sınırlıyor. Ayrıca Putin, hükümetin görevden alınması için çağrıda bulunarak işgalini haklı çıkarmaya çalışıyor.

Hatta bazı uzmanlar Putin'in başkanlığının kısmen Ukrayna'daki savaşın gidişatına bağlı olduğunu ve Rus birliklerinin Kherson gibi şehirlerin kontrolünü ele geçirmesine rağmen işgalin beklendiği gibi gitmediğini öne sürüyor.

[old_news_related_template title="Elon Musk, Ukrayna'daki Starlink kullanıcılarını uyardı" desc="Elon Musk, Starlink sisteminin Ukrayna'da hedeflenebileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Kullanıcılara, antenleri kamufle etmelerini ve cihazları insanlardan uzağa yerleştirmelerini tavsiye etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/04/iecrop/elon_musk1-reuters1_16_9_1646390959.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/elon-musk-ukraynadaki-starlink-kullanicilarini-uyardi-6988920/"]

[old_news_related_template title="Bilgisayar korsanlarından Rusya'ya siber saldırı" desc="Anonymous isimli bilgisayar korsanları grubu, Rusya hükümetinin web sitelerini kapatarak Rusya'ya karşı siber savaş başlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/hacker-shutterstock_16_9_1645794437.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bilgisayar-korsanlarindan-rusyaya-siber-saldiri-6974449/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna'da endişeli hazırlık: Halk tarihi heykelleri korumaya çalışıyor" desc="Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna, tarihi yapıları ve heykelleri için endişeli. Ukrayna'nın kültür başkenti Lviv sakinleri, tarihi anıtların korunması için heykelleri koruyucu örtülerle sarıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/04/iecrop/lviv1-reuters_16_9_1646385740.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-isgalinde-endiseli-hazirlik-ukraynalilar-tarihi-heykelleri-korumaya-calisiyor-6988589/"]