Mahkeme 'güvenlik riski endişelerinin' gösteri yapma hakkını sınırlamak için yeterli olmadığına karar verdi. Benzer eylemlerin tekrar etmemesi için yakma protestolarının yasaklanması amaçlanmıştı.

Euronews'ta yer alan habere göre, aşırı sağcı Stram Kurs partisi lideri Rasmus Paludan'ın 21 Ocak'ta Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an yakarak gerçekleştirdiği eylem Türkiye ve İsveç arasında gerilime neden olmuştu. Türkiye, polisin gösteriye izin vermesinden özellikle rahatsız olmuş, Ankara daha sonrasında başka gerekçeleri de öne sürerek İsveç'in NATO müzakerelerini durdurmuştu.

"YETERLİ DESTEKLEYİCİ UNSUR BULUNMAMIŞTIR"

Son olarak İsveç polisi geçtiğimiz ay, 'Kur'an-ı Kerim yakma' eylemlerinin yasaklanmasına karar verdi ancak İsveç İdari Mahkemesi bu yasak kararını iptal etti.

Yargıç Eva-Lotta Hedin, Stockholm'deki Türk ve Irak büyükelçilikleri önünde planlanan protestolara atıfta bulunarak "Polisin kararı için yeterli destekleyici unsur bulunmamıştır" dedi.

TERÖR EYLEMİ PLANLADIĞI İDDİA EDİLEN 5 KİŞİ TUTUKLANDI

Öte yandan İsveç İç Güvenlik Teşkilatı (Sapo) kararın açıklandığı sabah 'terör eylemi' planladığından şüphelenilen 5 kişinin tutuklandığını duyurdu. Tutuklanan kişilerin ocak ayında İsveç büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kur'an-ı Kerim yakma eylemi ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Salı günü erken saatlerde yapılan tutuklamalar Eskilstuna, Linkoping ve Strangnas kasabalarında gerçekleşti. Şüphelilerin uluslararası "Radikal İslam" ile bağlantılı olduğu açıklandı. Ancak Güvenlik Servisi, bir saldırının yakın zaman zarfında beklenmediğini söyledi. Açıklamada, "Güvenlik Teşkilatının bir tehdidi önlemek için genellikle erken harekete geçmesi gerekir. Harekete geçmek için bir suçun işlenmesini bekleyemeyiz" denildi.

Sapo terörle mücadele birimi başkan yardımcısı Susanna Trehorning, "Mevcut dava, Sapo'nun Kur'an-ı Kerim yakma olayıyla bağlantılı olarak üzerinde çalıştığı birkaç vakadan biriydi" ifadelerini kullandı.