Dünyanın önde gelen yayın kuruluşları 14 Mayıs seçimlerini yakından takip ediyor.

Politico’da yayınlanan çarpıcı seçim analizinde, “Türkiye Yüzyılı” sloganını kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimde Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzyılıyla mücadele ettiği belirtildi.

Türkiye üzerine kitapları bulunan eski Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Hugh Pope imzalı “Türkiye yüzyıllarının savaşı” başlıklı yazıda, Erdoğan’ın modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk’ün konumuna erişemeyeceği ve “Atatürk kıskançlığından muzdarip olduğu” yorumu dikkat çekti.

Hugh Pope'un seçim analizine yer veren Politico, derginin Erdoğan kapağıyla çıkacağını Twitter'dan duyurdu. "AB, Erdoğan'ı neden seviyor?" ifadesine yer verilen kapakla ilgili Twitter paylaşımında, "Türkiye'de otokrat lider iktidardayken AB'nin Türkiye'nin birliğe katılma ihtimaliyle uğraşması gerekmiyor. Rejim değişikliği bu dinamiği değiştirebilir" denildi.


2002’de iktidara gelen Erdoğan’ın Türkiye’nin en etkili liderlerinden biri olduğunu yazan Politico, “Peki bu onu, bazılarının ‘Atatürk kıskançlığı’ olarak tanımladığı durumdan kurtarabilir mi?” sorusunu yöneltti. Atatürk’ün erken dönem kariyerine erişmenin herkes için çok zor olduğu kaydedilen yazıda, “birçok cepheye cesaretle öncülük eden Mustafa Kemal’in demir yumruğuyla büyük güçleri yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni tanımaya zorladığı” ifade edildi.

'ATATÜRK'ÜN YÜZYILI BİTMEYECEK'

Atatürk reformlarının, modernleşmenin ve laikliğin anlatıldığı yazıda, Erdoğan’ın ise amatör bir futbolcudan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’na dönüştüğüne, muhafazakar kesimin desteğiyle iktidara yükseldiğine dikkat çekildi.

Ancak Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonunun Atatürk’ün Kemalist ideolojisinin konumuna erişmesinin mümkün olmadığı kaydedilen yazıda, son yıllarda artan otoriterliğe, TL’deki değer kaybına, enflasyona ve iç çatışmalara da değinildi.

AB’ye üyelik sürecinin durduğuna ve yeni Osmanlıcılığın da başarısız olduğuna dikkat çeken Politico, “Az sayıda kişi Atatürk’ün yüzyılının yakın zamanda biteceğini düşünüyor” yorumunu yaptı. Yazıda, eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in Atatürk için “bir kahraman” dediği, onun resminin resmi kurumların duvarlarında ve TL üzerinde kalmaya devam edeceği belirtildi.