QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, bankacılık sektörü ve QNB Finansbank açısından 2022 gelişmelerini ve 2023'ten beklentilerini paylaştı.

Tan, şunları kaydetti:

"Enflasyonist ortamda küresel ekonomide resesyon ihtimali de artmış oldu. Türkiye açısından baktığımızda da pandeminin etkilerinin azaldığı bir ortamda bulunduğumuz coğrafyada birçok risk faktörü vardı. En kritik konu enflasyon oldu ve küresel koşulların da etkisiyle son yılların en yüksek seviyesine çıktı.

Bu açıdan 2022 zorlu bir yıl oldu ancak salgın sonrasında normalleşme süreci devam etti. 2023 yılı da beraberinde birtakım riskleri barındırsa da zorlu bir eşiği geçtiğimizi söyleyebiliriz"

'ÖZ SERMAYE KÂRLILIĞI ENFLASYONUN ALTINDA KALDI'


Tan, artan net faiz gelirleri ve enflasyona endeksli menkul kıymet gelirleri çerçevesinde kârlılığın çok iyi gittiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Nominal açıdan güçlü bir kârlılık seviyesi yakalanmasına rağmen öz sermaye kârlılığı seviyesi enflasyon oranının altında seyretti. Genel açıdan değerlendirdiğimizde 2022 başında yaptığımız finansal bütçeden olumlu yönde ayrıştık. Öbür taraftan bankacılık sadece finansal rakamlarla ve kârlılıkla takip edilebilecek bir sektör değil. Bizim açımızdan müşteri kazanımı ve derinleşme de çok önemli konular"

'BAZI DÜZENLEMELER BANKALARI ZORLADI'


Türkiye'de olmasa da küresel ekonomide birçok ülkenin resesyon endişeleri taşıdığını vurgulayan Tan, enflasyonist baskının kırılıp enerji ve emtia fiyatlarının normalleşmesi ile ekonomik görünümünün daha olumlu seyredeceğini dile getirdi.

Tan, bu açıdan bakıldığında 2023'ün bankacılık açısından da olumlu bir yıl olabileceğinden bahsederek, şöyle devam etti:

"Bankacılık sektörü açısından ön plana çıkan konu yasal düzenlemeler ve değişiklikler oluyor. Ekonomik konjonktür kapsamında 2022'de birçok yasal düzenlemede değişiklik yapılmıştı. Bunların bir kısmı sektör açısından olumlu etki sağlasa da bazıları da bankalar açısından zorlayıcı oldu.

2023'te bankacılık sektöründeki büyümenin devam edeceğini, Türkiye ekonomisinin de büyümesi paralelinde Türk lirası cinsinden kredi talebinin artacağını ve özellikle küçük işletmelerin ve gerçek kişi müşterilerin talep tarafında daha iştahlı olacağını düşünüyorum.

Ayrıca mevduat tarafında da Kur Korumalı Mevduat ile Türk lirası cinsinden tasarruf teşvik edilmişti, bu yıl da bankacılık sektörü hem kredi hem de mevduat tarafında Liralaşma Stratejisi'ne devam edecektir"

'2023'TE ÖZ SERMAYE KÂRLILIKLARI DÜŞECEKTİR'


Ömür Tan, 2023 yılının ülke açısından öneminden bahsederek, hem cumhurbaşkanlığı hem de meclis seçimleri yapılacağını anımsattı.

Öz sermaye kârlılığı hedeflerinin tüketici enflasyonu paralelinde şekilleneceğini anlatan Tan, "Bu yıl bankacılık sisteminde nominal açıdan yüksek kârlılıklar görsek de öz sermaye kârlılıkları düşecektir ama hedef en azından enflasyon seviyesinde öz sermaye kârlılığı yakalamak olacak.

Pazar payı açısından da QNB Finansbank olarak her zaman büyümeyi önceleyen bir banka olduğumuz için stratejik tüm metriklerde pazar payı kazanmak istiyoruz. Büyümede özellikle Türk lirası cinsinden ürünleri önceleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

YABANCI PARA CİNSİ KREDİLERDE DARALMA


Ömür Tan, QNB Finansbank olarak 2022'nin 9 ayında toplam kredilerinin 2021 sonuna kıyasla yüzde 53 artarak 312 milyar liraya ulaştığını, bu dönemde kredi desteklerinin reel sektörde yüzde 52 yükselişle 217 milyar liraya, bireysel müşterilerde yüzde 54 artışla 95 milyar liraya çıktığını bildirdi.

Reel sektöre Türk lirası cinsinden çok daha fazla kaynak sağladıklarını anlatan Tan, ancak sektörde yabancı para cinsinden kredilerde daralma olduğu için büyüme oranının daha sınırlı kaldığına işaret etti.

Tan, bu yıl da hem reel sektörü hem de bireysel müşterileri desteklemeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Üretici, ihracatçı ve KOBİ ölçekli reel sektör müşterilerimize odaklanacağız. 2023 yılında da tüm bu alanlarda müşterimize finansal destek sağlamayı ve onların ihtiyaçları çerçevesinde büyümeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

'DÜZENLEMELER BİLANÇO YÖNETİMİNİ ETKİLİYOR'


Geçen yıl uygulanan para politikalarının bankacılık sektörüne etkilerine ilişkin görüşlerini de paylaşan Tan, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini tek haneye indirirken, genel hatlarıyla uygulanan politikalar ve yeni düzenlemelerde liralaşma vurgusu öne çıktı. Hem para politikası hem de yeni düzenlemeler bankacılık sektörünü çeşitli açılardan etkiliyor.

Öncelikle bankacılık sektörünün sağladığı fonlama sadece para politikasına bağlı olmamakla birlikte politika faizindeki değişikliklerden de etkileniyor. Bunun yanı sıra şu an TCMB ve BDDK tarafından uygulamaya konan, bankacılık sektörünü doğrudan etkileyen birçok düzenleme de mevcut. Bankalar, piyasa koşulları ve uygulanan politikalar çerçevesinde bilanço yönetimini şekillendiriyor.

Para politikası araçları bankaların bilanço yönetimi konusundaki kararlarını etkilerken aynı zamanda bankaların daha kısa vadeli hedefler belirlemesini de beraberinde getiriyor. Bu açıdan uygulanan para politikası, bankacılıkta hedefi ve stratejiyi belirleyen en önemli unsurlardan birisi olarak değerlendirilebilir"

'CARİ AÇIĞIN FİNANSMANI ÖNEMLİ'


QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, Türkiye ekonomisinin büyüme açısından dünyada ön plana çıktığını belirterek, salgınla birlikte küresel ekonomik aktivitenin yavaşladığını, Türkiye'nin ise olumlu ayrıştığını söyledi.

Turizm ve ihracat gelirlerinin arttığını, buna rağmen enerji ve emtia fiyatlarındaki yükseliş ile dış ticaret açığının artmaya devam ettiğini aktaran Tan, "Ülkemiz açısından baktığımızda cari açığın finansmanı en önemli konularımızdan birisi olarak öne çıkıyor. Cari açığın finansmanı bu yıl da takip edilecek önemli bir veri olacak" dedi. (AA)






[old_news_related_template title="Garanti BBVA Genel Müdürü: 2023'te kârlılık üzerindeki baskı artacak" desc="Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, 2022'de bankacılık sektörünün yoğun düzenlemeler nedeniyle odaklarını müşteri kazanımına çevirdiğini belirterek, 'Sektör için kârlılık üzerindeki negatif baskının artarak devam edeceğini öngörmek mümkün' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/30/aa-20221230-29869311-29869310-garanti_bbva_genel_muduru_recep_bastug_yil_sonu_degerlendirmelerini_aa_ile_paylasti.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/garanti-bbva-genel-muduru-2023te-karlilik-uzerindeki-baski-artacak-7540627/"]

[old_news_related_template title="Merkez Bankası'ndan yeni tedbirler" desc="Merkez Bankası yeni makroihtiyati tedbirler aldı. Bankaların yanı sıra faktoring şirketlerine de menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirildi. Bankaların menkul kıymet tesisi uygulamalarının süresi 29 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/31/mb-2.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/merkez-bankasindan-yeni-tedbirler-7541972/"]

[old_news_related_template title="Denizbank Genel Müdürü Ateş: Mevduat rekabeti fonlama maliyetlerini yükseltebilir" desc="2023 öngörülerini paylaşan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 'Gelecek yıl dış fonlama girişinin yavaş seyretmesi ve mevduat rekabetinin artması, fonlama maliyetlerinin yükselmesine neden olabilir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/28/shutterstock_1433871566-1.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/denizbank-genel-muduru-ates-mevduat-rekabeti-fonlama-maliyetlerini-yukseltebilir-7538022/"]