Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri kurun seviyesini belirlemek için kullanılmasını bırakmasıyla birlikte rezervler artış trendine girerken TL ise eş zamanlı olarak sert değer kaybı yaşıyor.

İç veri gündeminde bugün haziran ayına ilişkin PMI verileri ile TCMB'nin 22 Haziran'da politika faizini 650 baz puan artırdığı toplantıya ilişkin PPK özetleri takip edilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşecek kabine toplantısında olası ekonomi ile ilgili mesajlar da izlenecek.

TCMB piyasa beklentilerini karşılamadığı için eleştirilen faiz artırımı sonrası ilk sadeleştirme adımını da menkul kıymet tesisi uygulamasında atmıştı. Adım mevduat faizlerinde sınırlı bir düşüş getirmişti.

TCMB hafta sonu ise bankaların şirketlerin döviz pozisyonuna ilişkin Merkez Bankası'na (TCMB) aylık raporlama yapmasına ilişkin yükümlülükleri 2024'e öteledi.

TL'NİN YILLIK KAYBI YÜZDE 28'İN ÜZERİNDE


Kamu kontrollü piyasa düzenine ilişkin regülasyonların hâlâ devrede olmasına karşın bankacılar ve yetkililer TCMB'nin haziran ayının üçüncü haftası itibarıyla rezervlerini döviz politikasında kullanmayı "tamamen bıraktığına" dikkat çekiyorlar. Süreç TCMB rezervlerini belirgin artırırken TL büyük bölümü seçim sonrası olmak üzere bu yıl yüzde 28'in üzerinde değer kaybı yaşıyor.

Dolar/TL bu adımların ardından yeni tarihi zirve olan 26.1 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Faiz kararından bugüne TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Kur bu sabah saat 09.36'da 26.06 seviyesindeydi.

NET REZERVLERDE KESKİN ARTIŞ


Merkez Bankası (TCMB) net uluslararası rezervleri kur seviyesi belirleme amaçlı rezerv satışlarına son verilmesiyle 23 Haziran ile sona eren haftada 8,72 milyar dolar ile veri tarihinin en büyük artışını kaydederek 9,2 milyar dolara yükseldi.


Merkez Bankası'nın altın dahil toplam rezervleri ise 4,76 milyar dolar ile kasım ayından bu yana en keskin artışı kaydederek 107.56 milyar dolara çıktı.

Genel seçimler öncesinde TL'nin değerinin korunması için rezervlerin de kullanılmasını da içeren politikalar nedeniyle TCMB döviz rezervleri 2 Haziran'da tarihi dip seviyeleri gördü ve altın rezervleri de sert geriledi.

Bankacılık kaynakları kamunun seçimlerden sonra TCMB rezervlerini kullanarak TL'nin değerini savunmayı bıraktığına dikkat çekerek Merkez Bankası'nın rezervlerinin keskin şekilde toparlanmasını bekliyorlardı.

TCMB net rezervlerinin 2 Haziran'da -5.7 milyar dolara inerek 2002'de başlayan veri serisinin en düşük değerini almasından bu yana geçen üç haftada 14.89 milyar dolar toparlandı.

YATIRIMCILAR DAHA HIZLI ADIMLAR BEKLİYOR


Piyasalarda yatırımcılar kamu kontrollü yapıdan tamamen uzaklaşmanın zaman alacağını gördükleri için süreci ve faiz artırım miktarlarını eleştiriyorlar ve daha hızlı adımlar bekliyorlar. Ekonomi yönetimi ise mevcut kamu kontrollü yapıdan uzaklaşılmasının zamana yayılarak gerçekleştirileceğine yönelik açıklamalarını sürdürüyor.

Haftanın kalanında enflasyon verileri öne çıkan gündem maddeleri arasında yer alacak. Ayrıca bankacılar resmi tatil öncesi Hazine'nin açıkladığı borçlanma programında uzun bir aradan sonra ilk kez dolar cinsi iç borçlanma yer aldığına da dikkat çekiyorlar. (REUTERS)