İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimi'yle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zorlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi tamamlanmış olup, Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın kazanamadığı görülmüştür. Buna göre seçim takvimi kapsamında vatandaşlarımız kinci tur oylaması için 28 Mayıs günü sandık başına gidecektir.

Bu sonuçlara göre henüz Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazananı yoktur ve önümüzde daha 11 gün bulunmaktadır. Şunu özellikle vurgulamak isteriz ki, 24 saatin bile uzun olduğu Türk siyaseti için bu süre çok önemli ve kıymetlidir.

YEPYENİ BİR BAKIŞ AÇISI

Üstelik bu kez ilk turda olduğu gibi yüzde 50’yi geçebilmek değil iki aday arasında 28 Mayıs günü sandır giden seçmenlerden bir fazla oy alan adayın seçilmesi gerekecektir. Bu durumda geçersiz ve kullanılmayan oylar ile ikinci tura kalamayan diğer adayların aldığı oylar da hesaba katıldığında yepyeni bir bakış açısı ve değerlendirmeyi milletimizle buluşturacaktır.

Çünkü Siyasi iktidar hukuki ve siyasi etik kurallarını hiçe sayarak tüm devlet kaynaklarını umarsızca kullanmış ve kendisi tarafından yönlendirilen medya ve diğer araçlar vasıtasıyla da yoğun bir kara propagandaya başvurmuştur.

Ülkenin ağır sorunlarını gölgelemek adına miting meydanlarında gerçekliği olmayan iddia ve görselleri vatandaşlarımıza gerçekmiş gibi sunmaya kalkmış, milli ve dini değerlerimizi de bu sürece ortak etmeye çalışmıştır.

KAZANDIK ALGISI YARATARAK...

Seçim sonuçlarının erken saatte yayınlanması ile birlikte daha önce yaptıkları gibi “kazandık” algısı yaratarak gerek sayım/döküm işlemleri gerekse veri girişi sürecinin güvenliği etkilemek istenmiştir. Sonuçların saatler içerisinde yaşanan değişiminde tutarsızlıklar olduğu da anlaşılmaktadır.

Bu aşamada bize düşen millet iradesine ve her bir oya sahip şıkmak ve hızlıca 28 Mayıs’a hazırlanmaktır.

Yaptığımız yoğun incelemeler neticesinde Yüksek Seçim Kurulu verileriyle ıslak imzalı tutanaklar arasında uyuşmayan sandıkların olduğu anlaşılmaktadır. Karşılaştırmalarımız sonucu tespit ettiğimiz bütün maddi hatalara ve usulsüzlüklere karşı dün saat 15.00 itibarıyla İlçe Seçim Kurullarında düzeltme taleplerimizi ve itirazlarımızı yapmış bulunuyoruz.

Bu kapsamda binlerce itiraz yapılmış olup, her bir oyun sonuçlara en sağlıklı şekilde yansımasını sağlayacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Vatandaşlarımızın seçim sonuçlarına yönelik endişelerinin farkındayız. Tespitlerimiz ve itirazlarımızın neticesine ve değişimine göre ortaya çıkan tabloyu milletimizle hızlı bir şekilde paylaşacağız.

SİSTEM SEÇİM GECESİ SORUNSUZ ÇALIŞTI

Şunun bilinmesini isteriz ki, İYİ parti olarak bütün kadrolarımız ve gönüllülerimiz gerek sahada gerekse sandıklarda oylarımızın güvenliği konusunda büyük çaba gösterdiler. Seçim güvenliği konusunda Yüksek Seçim Kurulu ve sandık verilerini karşılaştırmak için kullandığımız Raporlama ve İletişim Sistemi seçim gecesi sorunsuz çalışmıştır. Sandıklarda görev yapan üyelerimiz, gönüllülerimiz ve teşkilatlarımız da aldıkları sonuçları sistemimize işlediler.

Bu önemli günde sandıklarda görev alan, sabahlara kadar oyların başında bekleyen bütün sandık kurulu üyelerimize, müşahitlerimize ve okul sorumlularımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Siyasi iktidar eliyle devletteki tarafsızlığın ortadan kaldırıldığı ve partizanlığın her yeri sarmakta olduğu bu süreçte, kesin olmayan sonuçlara göre milletimizin Cumhur İttifakını parlamentoda salt çoğunluğun üzerinde bir milletvekili sayısına ulaştırdığı anlaşılmıştır.

Seçim sonuçları bağlamında, istediğimiz ve beklediğimiz oy oranına ulaşamasak da İYİ Parti olarak oylarımızı muhafaza ettiğimiz görülmektedir.

YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

28 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin ardından 14 Mayıs’ta milli iradenin ortaya koyduğu neticenin kapsamlı bir analizini yaparak yol haritamızı millet iradesine en uygun şekilde belirleyeceğiz.

Muhakkak ki İYİ Parti’nin hedefi iktidarı elde etmek ve ülke yönetimini üstlenmektedir. Bundan sonra da hedeflerimizden zerre sapmadan Genel Başkanımız sayın Meral Akşener’in önderliğinde yolumuza devam edeceğiz.

Önümüzdeki 11 günlük süreçte öncelikle 2.Tur Cumhurbaşkanı Seçimine odaklanacağız ve İnşallah 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağız. Ardından milletimizin tercihi ve çıkardığımız sonuçlar doğrultusunda yaklaşık 10 ay sonra gerçekleşecek Mahalli İdareler Seçimlerine hazırlanmaya başlayacağız.

Bu doğrultuda İYİ parti olarak, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2. turda 13. Cumhurbaşkanımız olması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Tüm mensuplarımız ve teşkilatlarımızla 28 Mayıs günü sandıkların başında olacağımızı ifade etmek istiyoruz.

14 Mayıs seçim maratonunda Genel Başkanımız 54 yerde vatandaşlarımızla bir araya gelmiş ve birinci tur oylamasına göre seçmenimiz çok büyük ölçüde sayın Kılıçdaroğlu’na destek vermiştir.

İYİ Parti, 14 Mayıs’ta olduğu gibi 28 Mayıs günü de milletimize sunduğumuz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem değişikliği i, oluşturduğumuz ortak politikalar ve seçim güvenliği alanları başta olmak üzere altında imzası bulunan metinlerin arkasındadır.

YÜRÜTME GÜCÜNÜ MİLLET İTTİFAKI'NA VERECEKTİR

Aziz vatandaşlarımız büyük Türk Milletinin ferasetine güveniyoruz. 14 Mayıs’taki ilk turda milli iradenin sadece yasama organındaki tecellisinin ortaya çıktığını ve yürütme görevini üstlenecek cumhurbaşkanı seçiminde milletimizin kararını henüz vermemiş olduğunu görüyoruz.

İnanıyoruz ki, Yürütme ve yasama organı arasında denge ve denetimi sağlamak adına milletimiz bu kez 28 Mayıs’ta yürütme gücünü Millet İttifakı'na verecektir.

Çünkü AKP eliyle her geçen gün ağırlaşan ekonomik krizi ortadan kaldırmak, kontrolden çıkan yönetim anlayışını yeniden denetlenebilir hale getirmek, kullanılamaz hale gelen kuvvetler ayrılığını yeniden tesis etmek, yerle bir edilmiş devlet ve bürokrasi sistemini liyakatli kadrolarla buluşturabilmek için ülkemizin tek çıkış yolunun bu olacağını aziz milletimize hatırlatmak istiyoruz.

Hepimize düşen sorumluluk, ülkemizde tırmandırılan kutuplaşma iklimine ve süreci germek isteyen çevrelere rağmen 28 Mayıs günü demokrasinin kazanacağı sağduyu iklimini korumaktır.

Şüphesiz sonuçlar kesinleştiğinde bizler için milletimizin iradesi ve takdiri her şeyin üzerindedir. Bize düşen ise bu iradenin verdiği mesajı en doğru şekilde değerlendirerek nihai sonuca ulaşmaktadır. Bu temel gayemiz milletimizin ferasetinin bir tecellisi olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle milletimizi saygıyla selamlıyor, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur oylamasının ülkemize umutlar getirmesini diliyoruz.