On gün önce burada, Nurculukla bağlantılı olduğu iddia edilen bir ekibin 15 Temmuz’un vurucu üssü olan Hava Kuvvetleri’nde üst kademelere yükseldiğini yazdım.

Üç isimden söz ediliyor:

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Dairesi Başkanı Albay Kadir Bingöllü.

Subay Şube Müdürü Albay Kemal Karlıtepe.

Atama Koordinasyon ve Yurt Dışı Plan Kısım Amiri Pilot Yarbay Uğur Kulaksız.

Aynı yazıda, Bingöllü’nün tuhaf sicilinden de söz ettim. F-16 eğitiminde yetersiz bulunduğu için pilotluktan atıldığını, TSK’dan ayrıldığını, 15 Temmuz’dan sonra kişiye özel KHK ile döndüğünü, ekip dayanışması sayesinde F-16 pilotu yapıldığını, FETÖ soruşturması olmasına rağmen Hava Harp Okulu Alay Komutanlığı’na getirildiğini ve Personel Dairesi’ne başkan olduğunu yazdım.

Bu ‘ekibin’ ağabeyinin, geçen Askeri Şura’da emekliye ayrılan eski Personel Dairesi Başkanı Kutlay Demir olduğunu hatırlattım. Demir’in Bingöllü ile birlikte ankesörlü arama soruşturmasında şüpheli olduklarını anlattım.

Yazım şu soruyla bitiyordu:

“FETÖ’nün suçüstü yakalanıp yarım bıraktığı işi başka tarikat ve güç odağı Hava Kuvvetleri’ne yerleştirdiği adamlarla tamamlamaya mı çalışıyor?”

HAVACI’DAN SORULAR

Yazımdan sonra, adı bende saklı olan bir Havacı’dan mektup aldım.

Havacı mektubunda, F-16 pilotu yetiştiren Öncel Filo’nun Balıkesir’deki 9. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu olduğunu hatırlatıyor.

Üçlünün Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 2. Öncel Filo’yı açmaya çalıştığını belirtiyor.

Bu girişim kamuoyu tarafından pek bilinmiyor.

Havacı, soruyor:

“Bu üçlü neden Balıkesir’deki tecrübeli öğretmen F-16 pilotları başka üs ve karargahlara atadı?

Balıkesir’de öğretmen F-16 pilotu sayısını azaltıp neden 2. Öncel Filo’yu Konya’da açmaya çalışıyorlar?

Karlıtepe ve Kulaksız’ın Konya’yı seçmesinin nedeni, 132. Filo Komutanlığı yapmaları mı, yoksa örtülü başka planlarının olması mı?”

ÜÇLÜNÜN AJANDASI

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki kaynaklarıma bu iddiaları sordum.

Öğrendiğim o ki...

Atamalarda uçucular açısından liyakat, uzmanlık, devlet yararı değil, Bingöllü, Karlıtepe ve Kulaksız’ın ajandalarındaki notları ölçü alınıyor. Notlara göre ödül-ceza prensibi kullanılıyor.

Bingöllü’ye F-16 eğitiminde zayıf not verenler birliklerde istenmiyor. Dini içerikli mesaj ve söylemlerine bekledikleri yanıtları vermeyenler atamaya tabi tutuluyor.

Balıkesir, Bandırma ve Çiğli’de atamaların bu şekilde yapıldığı ileri sürülüyor.

KABUL ETTİREMEDİLER

Gelgelelim, 2. Öncel Filo’ya...

Meğer bu bilgi doğruymuş!

Bingöllü - Karlıtepe ve Kulaksız’ın ısrarı üzerine geçen Nisan ayında Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı koordinasyonunda Uzaktan Görüntülü Görüşme yoluyla 2. Öncel Filo’nun kurulup kurulmaması tartışıldı. Hava Kuvvetleri kurmayları teklifi geri çevirdi.

Şu bilgi veriliyor:

“15 Temmuz’dan önce herkesin karşı çıkmasına, sakıncalarını sıralamasına rağmen arama kurtarma personeli ve helikopterlerinin 3. Üs’te konuşlanmasının amacı 15 Temmuz gecesi anlaşılabildi. Arama kurtarma ekibi ve helikopterleri darbe girişiminde baş rolü oynadı. Buradan hareketle 2. Öncel’le ne amaçlandığı belki de yıllar sonra anlaşılabilecek.”

Tarikat bağlantılı subayların 3. Ana Jet Üssü’nü mesken tuttuğu savunularak, şöyle deniliyor:

“Kendisini 3. Üs Harekat Komutanı yapmayı planlayan Karlıtepe, 2. Öncel Filo’yu açarak, kendinden olanları F-16 pilotu yapma, istemediklerini yapmama inisiyatifini ele geçirmek istemiş olabilir. 3. Üs ’sün Zorunlu Eve Dönüş Yasası kapsamında Hava Kuvvetleri’ne nasb edilen tarikatla bağlantılı kişilerin toplanma merkezi olarak kullanıldığı herkesin malumu. 2. Öncel Filo’nun açılması isteğinin masumane olduğunu düşünmek saflık olur.”

GÜLER, GÖREVDEN ALDI

Öte yandan eski Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu’nun üçlüyü Personel Dairesi Başkanlığı’na atadığı, hakkında FETÖ soruşturması bulunduğu için Bingöllü’yü pasife çeken Tuğgeneral Oğuz Okuyucu’yu emekli ettirdiği iddia ediliyor. Karaosmanoğlu’nun Bakan Yaşar Güler tarafından görevden alındığı belirtiliyor.

“Güler’in bu usulsüzlüklerden rahatsız olduğu” söyleniyor.

DURUM MESAJI

Bingöllü ve ekibi, kendisini öyle güçlü hissediyor olmalı ki, 26 Mayıs’ta yayınlanan atamalarda, yakın bulduklarını ballı makamlara, uzak tutmak istediklerini kızak görevlere getirdi.

Atamalar Hava’da infial yarattı.

Bingöllü umursamadı bile.

Üç yıl öncesine kadar FETÖ’de soruşturulan kendisi değilmiş gibi, WhatsApp’ının durum mesajında, atamalara itiraz edenleri FETÖ’cülükle suçlayarak, şöyle yazdı:

“Paralel yapılanmayı FETÖ’de görmüştük. Yeni bir ayrıcaklı zümre oluşumuna karşı abdestli ve şerbetliyiz, buna da müsaade edilmeyecek.”

On gün önceki yazımdan sonra izin aldığını öğrendiğim general olmayı bekleyen Bingöllü’ye üzücü bir haberim var:

Emeklilik için plan yapabilir.