Devletimiz, terörle her dönemde etkili mücadele ediyor. Ama organize suçlarla, uyuşturucu kaçakçılığıyla, göçmen kaçakçılığıyla mücadele için yakın döneme kadar aynı şeyi söyleyemeyiz. Bir bakan vardı, hangi organize suç örgütünün başı varsa onlarla makamında fotoğraf çektiren. Bakanla makam odasında fotoğraf çektirenlerin üzerine polis, jandarma nasıl gitsin? İşte bu durum çeteleri büyüttü. Bakıyorsunuz uluslararası, ulusal, bölgesel, yerel düzeyde yüzlerce çete ortaya çıktı. Birisini çökertseniz, yerini hemen başka bir çete alıyordu.
365 gün önce Ali Yerilkaya İçişleri Bakanlığı’na atandı. Daha ilk günden başlamak üzere organize suç örgütlerine, uyuşturucu, göçmen kaçakçılarına “Devlet diliyle” meydan okudu. “Nefeslerini keseceğiz” dedi. İşte o günden sonra mücadele farklı bir boyut aldı. Cumhurbaşkanı’nın, Bakan’ın bu kararlı tutumu, yalnız ülkemizde değil, yabancı ülkelerin de dikkatini çekti. Ortak operasyonlar, bilgi alış-verişleri hızlandı. Yakalanan çete liderlerin dizleri üzerine çökertilip ellerini yere koyması, etrafında silahlı polis ya da jandarmaların bulunması yabancı ülkelere önemli mesajdı. Yabancı uyruklu çete reisinin, polisimiz tarafından yakalanmasından sonra iadesi gerçekleşirken, bu kişiyi almak için 60 polisin Türkiye’ye gelmesi de dikkat çekiciydi.
“TERÖRÜ KAZIYORUZ”
Terör örgütleriyle mücadelede Devlet önemli bir yol aldı. Bunun en somut örneği, terör örgütüne katılımın “Yok denecek” düzeye inmesiydi. Örneğin son bir yılda bölücü terör örgütü PKK’ya 56 kişi katıldı. Eylem sayısı 95’e indi. Örgüte yönelik 31 bin 994 operasyon gerçekleştirildi, bin 22 terörist etkisiz hale getirildi. 2016’dan sonra terörle mücadelede yüksek teknolojinin kullanılması, teröristle mücadele eden birimlerinin gücüne güt kattı. İnsansız Hava araçlarıyla bir yılda 46 bin 678 saat uçuş yapıldı. Bakan Yerlikaya, “Terörü ülkemizden kazıyıp atıyoruz. İnsanımız artık Güneydoğu’da terör korkusu değil, festivallerin heyecanını yaşıyor” dedi.
160 EYLEM ÖNLENDİ
Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Su uyur FETÖVARİ örgütler uyumaz” uyarısını hatırlatan Bakan, bu yapıların 15 Temmuz darbe girişimine benzer bir kalkışmaya asla cesaret edemeyeceğini vurguladı. Bakan, FETÖ’cülere dönük 5 bin 543 operasyon gerçekleştirildiğini, bin 595 kişinin tutuklandığını, DEAŞ’a dönük bin 607 operasyon sonucu 903, sol terör örgüt mensubu 152 kişinin tutuklandığını anlattı. Bakan, aynı dönemde 119’u bombalı olmak üzere 160 eylemin önlendiğini, bu örgütlerde 52 milyon 525 bin liranın da ele geçirildiğin belirtti.
585 ÇETE ÇÖKERTİLDİ
Bakan Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerinden söz ederken “Şehir eşkıyaları” diyor. Bunları mahallede, caddede, sokakta dolaşamaz hale getirmeye kararlı olduklarını belirten bakan, bir yıl içinde organize suç örgütlerine dönük bin 451 operasyon gerçekleştirdiklerini gözaltına alınanlardan 3 bin 891’inin tutuklandığını, 585 çetenin çökertildiğini ifade etti. Organize suç örgütlerinin 106 milyar lirasına da bu süreçte el konuldu.
Bu çalışmalar MASAK, Adalet Bakanlığı ile birlikte yürütüldüğünü belirten Bakan, Türkiye’nin yurtdışı operasyonlara da ağırlık verdiğini ifade etti. Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) tarafından ülkemiz “Gri liste”ye alınmıştı. Bakan Ali Yerlikaya, yapılan mücadeleler sonucu ülkemizin gri listeden çıkarılmaması için bir neden kalmadığını belirtti.
İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan 497 kişinin yakalandığını ifade eden Bakan, Türkiye’nin etkili operasyonlarından önemli sonuçlar alındıkça, diğer ülkelerin de iş birliğini artırdıklarını, onların yıllardır aradığı ve ülkemize farklı kimliklerle giren suç örgütü liderlerinin ele geçirilmesinin olumlu sonuçlar verdiğini bildirdi.
ZEHİRLEYENLER HESAP VERECEK
Zehir tacirlerine karşı da etkili bir mücadele yürütüldüğünü, “Nefeslerini kesmeye kararlı olduklarını” anlatan Bakan, 246 bin kullanıcı ya da satıcıyla ilgili işlem yapıldığını, bunlardan 31 bin 792’sinin tutuklandığını anlattı. Bakan, cezaevlerinde bulunan 337 bin tutuklu ve hükümlünün yüzde 30’unu uyuşturucu satıcıları olduğunu belirtti ve şunları ekledi:
“Sokaklardaki zehir tacirlerinin küçük, büyük, ortasına bakmıyoruz. Arz cephesinin nefesini kesmek, gençleri, vatandaşları zehirlemeye cüret edilemez hale getirmek en büyük hedeflimizdir. Topyekun ve seferberlik ruhuyla mücadele etmemiz lazım. Burada medyaya, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere çok büyük görev düşüyor. Toplumun tüm bileşenleriyle arz ve talep cephesinde mücadele edilmeli”
GÖZÜMÜZ ONLARIN ÜSTÜNDE
Adli kontrolle serbest bırakılanların durumuna da değinen Yerlikaya şunları söyledi:
“Tutuklanmayıp, adli kontrolle serbest bırakılanlar ‘Bana bir şey olmadı’ diye seviniyor. Onlara seslenmek istiyorum. Gözümüz onların üzerinde. Hiçbir zaman bırakmıyoruz. Bu işi yapmasınlar, doğru yoldan gitsinler. Hukuk ve etik değerlere saygılı olsunlar. 365 günde 128 ton uyuşturucu, adet esaslı olanlardan 63 milyon ve kök olarak 162,5 milyon kök yakalandı.”
Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta azalma olduğunu, aydınlatma oranının yüzde 97.2’ye, mal varlığına karşı işlenen suçlarda da bu oranının 74,2’ye yükseldiğini açıklayan Yerlikaya, “Evden hırsızlık bir yılda yüzde 33,4 düşmüş. Günlük, daha önceki yıl 185 evden hırsızlık olayı yaşanırken bu olay sayısı 123’e indi. Gıyabında yargılanırken hapis cezası verilenlerden 198 bin kişi yakalandı. Aynı dönemde 108 bin 320 ruhsatsız silahın ele geçirildi. 209 binin üzerinde sosyal medya hesabının incelenmesi sonucu bunlardan 39 bin 671’inin terörle iltisaklı olduğunu belirledik” dedi.
Bakan, ülkemizde 3 milyon 114 bin geçici koruma altındaki Suriyeli, 1 milyon 125 bin ikamet izinli, 234 bin ise uluslararası koruma altında olan yasal göçmen bulunduğunu söyledi.
194 bin 450 düzensiz göçmenin ülkemize girişinin engellendiğini, yeni mobil göç araçlarıyla denetimi artıracaklarını, ev denetimleri yapacaklarını anlattı.
BAYRAM ÖNLEMLERİ
Yerlikaya, 15 Nisan-11 Haziran’da trafikte 20 milyon 140 bin denetim yaptıklarını, hız, cep telefonu kullanımı, kırmızı ışık, emniyet kemeri ve çakar kullanımı olmak üzere 3 milyon 39 bin 766 işlem yapıldığı anlattı. Bakan, bayram süresince 24 saat esasına göre yaklaşık 66 bin polis ve jandarmanın görev yapacağını belirtti, “Yolun sonunun bayram olmasını canı gönülden istiyoruz. Mottomuz ‘Hızını düşür, yolun sonu bayram olsun, çünkü hayatla yarışılmaz’ oldu. Gelin, trafik kurallarına uyalım, kemerimizi takalım, kırmızı ışık ve trafik işaretlerine uyalım, birbirimize yardımcı olalım, dinlenerek gidelim” dedi.
TERÖR BAĞLANTISI OLANLAR
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sunumundan sonra soruları cevaplandırdı. Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik bir soru üzerine Yerlikaya, konunun mahkemede olduğunu hatırlattı, mahkemenin gerekçeli kararının beklenmesini istedi. Kaplan, soruşturması devam ederken emniyet içindeki ‘’yasal olmayan bir yapılanmaya’’ ilişkin daha önce yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Yerlikaya, ‘’Konu mahkemede, sabırla tecelli edeni göreceğiz. Vatandaşın iradesinin, devletin iradesinin üzerinde bir güç tanımıyoruz. Ben o açıklamamda genel bakış açımızı anlattım. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözüne inanıyoruz. Bir daha Allah 15 Temmuz vari bir şey yaşatmasın. Kimsenin aklından da geçmesin.’’ dedi.
Hakkari Belediyesi’ne ‘’kayyum’’ atanmasına ilişkin bir soruya, “Demokrasi korunaksız değildir, durduk yere el çektirilmiyor. Hiç kimse demokrasiye tuzak kuramaz’’ dedi. Bakan, kayyum atamasının terör bağlantısıyla ilgili olan belediyeler için yapıldığını ve bunun Belediyeler Kanunu’nun 45. Maddesine göre gerçekleştirildiğini söyledi. ‘’Kayyum atamaları ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, DEM Partili 30 belediye başkanının daha görevden alınması gerektiğine’ ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Yerlikaya şöyle dedi:
“Seçilerek gelen belediye başkanı terör örgüt üyesi olamaz, terör örgütü propagandası yapamaz. Ülke olarak demokrasimiz korunaksız değildir. Durduk yere el çektirilmiyor. Belediye Kanunu’nun özellikle 45’inci maddesine iyi bakın. Partiler en iyi adayları göstererek, en çok oyu alacağı adayları belirler. Halk, ‘hakkında davası olan soruşturması olan adayları göstermekle ne yapılmak isteniyor’ diye soruyor. Hiç kimse demokrasiye tuzak kuramaz. Ben kaç belediyeye kayyum atanacak diye bir sayı veremem.”
O YAYINLARDAN HOŞLANMIYORUM
Yerlikaya, sosyal medyada usulsüz dinlemeler yapıldığına ilişkin iddialar üzerine mülkiye başmüfettişlerini görevlendirdiğini, bu konudaki çalışmaların bitmek üzere olduğunu, raporun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edileceğini anlattı. Aynı konuda Savcılık tarafından da eş zamanlı olarak soruşturma başlatılmıştı. Bakan, mahkemeye intikal eden konularda dilimizi tutmamız gerektiğini ifade etti.
Bakan, bazı televizyonların gündüz kuşağında ki konulan hatırlattı ve görüşü soruldu. Ali Yerlikayla, “Hiç kusura bakmasınlar o yayınlardan hoşlanmıyorum” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yayınlarda etik değerlerden sapmalar var. Bazı şeylerin herkesin ortasında konuşmamızın ne anlamı var yani. Bunun Basın-yayın özgürlüğüyle ne alakası var. Suçu aydınlatmak İçişleri Bakanlığı’nın işi. Adaletin tecelli etmesi Adalet Bakanlığı’nın işi. Bizim adımıza kararları mahkemelerimiz veriyor. TV’lerdeki o tür yayınları ben kabul etmiyorum, onlar, değer sapması.”
Hemen belirtelim bakan çok yakında kadına şiddet konusu başta olmak üzere yeni konular açıklayacak. Aynı toplantıda AFAD çalışmaları da gündemde olacak.