Ekonomi yönetimi hafta sonunda Urfa’dan, 2025 yılına ilişkin olumlu mesajlar vermeye çalışmış ama pek de inandırıcı bulunmadı. Bakan Şimşek, enflasyonun düşüşünü sağlayacak gerekçeleri sıralarken, yılbaşında akaryakıta yapılacak vergi zammının düşük tutulacağını söylemiş. Ancak enflasyonda hedef rakamlara ulaşılması akaryakıta düşük vergi zammıyla mümkün gözükmüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “faiz düştükçe enflasyon düşecek” sözlerinin her seferinde verdiği şaşkınlık tekrar yaşanırken, ekonomiyle ilgili umut vadeden  sözlerin de zaten fazla bir anlamı olamıyor. Çünkü herkes görüyor ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi anlayışı değişmedi ve bulduğu ilk fırsatta belli ki 3 yıl önceki nas politikalarına geri dönmeye çalışacak.

Bu arada ekonomi yönetimi sürekli olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi demeçlerinin yarattığı olumsuz etkileri temizlemeye çalışıyor. Örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan “faiz indikçe enflasyon da düşecek” sözlerinin hemen arkasından enflasyonda büyük sapma olursa yıl içinde asgari ücreti değerlendireceklerini söylemişti. Urfa’daki toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu soru üzerine, “Biz bir sapma beklemiyoruz. 2025’te çok daha güçlü şekilde dezenflasyon sürecini devam ettireceğiz. Bu süreç zaten başlamıştı, 2025’te de devam edecek” demek zorunda kalmış.

Hafta sonunda Urfa’da toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu sonrası, katılan bakanlar gazetecilerin sorularını yanıtlamış. Doğal olarak en çok konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmuş. Şimşek, 2025’te de enflasyonun düşmeye devam edeceğini vurgularken, para politikasının gecikmeli etkisi, bütçe açığındaki azalmanın sürmesi, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar konusunda gösterdikleri hassasiyet ile yapısal tedbirlerin bu düşüşün sürmesinde önemli rol oynayacağını kaydetmiş.

İNANDIRICI OLAMIYORLAR 

Aralık ayı enflasyon rakamları çıktıktan sonra, akaryakıt ve tütün ürünlerinde vergi artışına konu olacak, son 6 ayın üreteci fiyat artışının belli olacağını, bunun enflasyon hedeflerini bozacak düzeyde olmayacağını, buna rağmen akaryakıta yapılacak zammı tekrar düşüneceklerini söylemiş. Bakan Şimşek, enerji fiyatlarında 2024 yılındaki zammın yüklü sübvansiyonlarla yüzde 38’de kaldığını hatırlatarak, enflasyonu düşürmek için bu zamlara dikkat edeceklerini söylemiş.

Bakan Şimşek’in gerek bütçe açığının yüzde 3’e indirilmesi hedefi, gerekse de bu yönetilen zamlarla ilgili söyledikleri, enflasyonun 2025 yılı sonunda belirlenen yüzde 21’e indirilmesine yetmeyeceği çok açık. Yapısal tedbirler konusunda söylediklerinin ise önümüzdeki yılın enflasyonuna katkı sunması pek mümkün gözükmüyor. Tarımda yapacaklarıyla gıda arzını artıracaklarını, sosyal konut arzını artıracaklarını, bunların enflasyonun düşmesinde etkili olacağını kaydetmiş ama tüm bunlar, eğer yapılabilirse, sonucu ancak uzun zamanda alınabilecek tedbirler.

Şimşek, AB ile gümrük birliği anlaşmasının yenileneceğini, bunun dezenflasyonist etki yapacağını, önümüzdeki dönemde küresel koşulların da enflasyonu düşürmek adına destekleyici olacağını söylemiş. Özetle; tek somut tedbir akaryakıta düşük zam kararı. Diğerleri hem uzun vadeli hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncelik vermediği tedbirler. Tek karar alıcı var ve O’na rağmen enflasyonun düşmesi, ekonomi yönetimine bağlı gözükmüyor.