Önceki gün yargı harçlarının bir bölümünü özellikle de küçük miktarlı icra dosyalarında harçların ne kadar büyük bir alacak kalemi oluşturduğunu yazmıştık. Peki ya 1.000 liralık bir borç ödenmez ise takipte ödenmesi gereken miktar ne kadar artacak…
Kalem kalem takibe düşen borçlarda ödenmesi gereken miktarın ne olduğunu, gününde ödenemeyen o küçük borçların ne kadar büyük bir alacağa dönüşebileceğini gelin birlikte hesaplayalım.
BİN LİRA BORÇ BEŞ BİN LİRAYI NASIL MI GEÇİYOR?
İlk bakışta nasıl olsa öderiz diye önem gösterilmeyen küçük alacaklara ilişkin icra takiplerinin önemli kısmını resmi olarak devlete ödenen harç ve masraf kalemleri oluşturmakta.
Vadesinde ödenmeyen 1.000 liralık borç için başlatılan icra takibinde; 615,40 TL (başvuru harcı), 87,50 TL (vekalet suret harcı), 138 TL (baro pulu), 5 TL (peşin harç), 175 TL (ödeme emri tebligat gideri), 1.445 TL (yol harcı), 1.025 TL (atgv yol ücreti), 1.000 TL (vekaleti ücreti), 91 TL (tahsil harcı), 60 TL faiz (90 gün geç ödenmesi halinde) ile toplamda 5.641,90 TL ödeme yapılarak dosya kaydı infazen kapatılabilir.
Yapılan takipte borçludan 5.641,90 lira tahsil edilen paranın; 3.581,90 TL’si harç ve masraf ödemesi olarak devlete, 1.060 lira alacaklıya, 1.000 lirası ise varsa dosyadaki alacaklı vekiline ödenebilecek.
Bin lirayı nasıl olsa öderiz takibe geçseler ne olur demeyin beş katını ödemeyin!..
ABONELİK SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN İCRA TAKİPLERİNE DİKKAT
Görece daha az miktarlı takiplerin borçlulara karşı yöneltildiği ve alacaklı kurumun talebi üzerine, abonelik sözleşmelerinden ve bu sözleşmelerin ifası amacıyla tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan mal veya hizmetten kaynaklanan para alacaklarına ilişkin haciz yoluyla ilamsız icra takiplerinin ödeme emrini tebliğinden itibaren yedi gün içinde ödenmesi gerekir.
Örneğin elektrik, telefon ya da internet ödemesinin gününde yapılmaması üzerine alacaklı kurum tarafından başlatılan icra takibi sonrasında yedi günlük süre içerisinde borcun icra dairesine ödenmemesi halinde ne yazık ki çok küçük gibi görünen bir borcun üzerine birkaç katı farkla ödeme yapılarak ancak borçlu haciz yükünden kurtulabilir.
KREDİ KARTI ORTALAMA RİSKİ 50.000 LİRA
Bireysel kredi kartı kullanımında ortalama kart riski kişi başı 50 bin lira civarında. Banka tarafından gönderilen kredi kartı ekstresine binaen ödenemeyen kart borcu sonrasında başlatılacak takipte ise kredi kartı borçlusunun icra dosyasına 75 bin lira civarında bir ödeme yapması halinde ancak dosya borcu kapatılabilecek.
2025 yılı için açıklanan 22.104 TL asgari ücret ile çalışan bir kişi, 50 bin liralık kredi kartı borcunu ödeyememesi halinde hakkında başlatılacak icra takibini, başkaca herhangi bir giderine ödeme yapmaması halinde ancak 3,5 aylık bir çalışma ile borcunu ödeyip haciz baskısından kurtulabilecek.