Hükümetin yıl başından bu yana vatandaşa dağıtmaya başladığı yeni çipli sürücü belgeleri Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) 2008 yılında suç gelirlerinin aklanmasını önlemek amacıyla çıkardığı 7 nolu tebliğine takıldı. Özellikle bankalar yeni ehliyetleri kimlik olarak kabul etmiyor.

Erdoğan SÜZER/ANKARA

Foto: Cihan


 

MASAK'ın 1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren 'Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik' hükümlerine göre, bankaların hesap işlemlerini yapmadan önce müşterilerinin kimlik bilgilerini doğrulamaları ve gerektiğinde bu bilgileri MASAK'a iletmeleri gerekiyor. MASAK, bilgi doğrulama işlemi içinse nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaportta kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, anne ve baba adı, uyruğu ile kimlik belgesinin türü ve numarasına ait bilgilerin eksiksiz yer almasını şart koşuyor. Yeni çipli ehliyetlerde ise anne ve baba adı ile uyruk bilgisi yer almadığı için bu ehliyetler MASAK'ın 'müşteriyi tanıma' ve güvenlik kriterlerini karşılamaya yetmiyor.

BU BİLGİLER OLMADAN OLMAZ


MASAK'ın, suç gelirlerinin aklanmasına yönelik tedbirlerin bankalar tarafından uygulanması amacıyla çıkardığı 7 nolu tebliğinde yer alan, 'Sürekli İş İlişkisi Kapsamında Alınması ve Teyidi Gereken Bilgiler' listesinde saydığı kimlik bilgilerinin yanı sıra bankada işlem yapacaklardan ayrıca TC kimlik numarası, telefon ve faks numarası ile elektronik posta adresi, iş ve mesleğine ilişkin bilgilerle imza örneğinin alınmasını şart koşuyor.

BANKALAR İŞLEM YAPAMADI


MASAK'ın suç gelirlerinin aklanmasını önlemek amacıyla bankalarda işlem yapacakları tanımaya yönelik kesin kuralları yeni çipli ehliyetlerin karşılayamaması bankalarda ciddi sıkıntı oldu. Bankalar, para çekme, para yatırma, kredi işlemleri ve benzeri şubelerden yapılacak işlemler için kimlik kartı olarak yeni çipli ehliyetleri veren müşterilerine hizmet sunamadı. Çünkü bu ehliyetlerdeki bilgiler, MASAK'tan gelen formun eksiksik doldurulmasına yetmedi.

YENİ TEBLİĞ HAZIRLIYORUZ


Yeni ehliyetler nedeniyle banka şubelerinde yıl başından bu yana yaşanan sorunlar, ehliyet dağıtımının artmasıyla birlikte daha da derinleşti. Ancak yıl başından bu yana bankalardan gelen yoğun sorular ve çözüme ilişkin taleplere rağmen MASAK'tan beklenen çözüm gelmedi. Konuya ilişkin bilgi veren MASAK yetkilileri, çipli ehliyetlerin de güvenli kimlik doğrulama belgesi listesine alınması için çalışmaların devam ettiğini, bu amaçla yeni bir yönetmelik değişikliği yayımlayacaklarını bildirdiler. Yetkililer, yeni yönetmeliğin önümüzdeki kısa bir süre içerisinde yayımlanacağını da söylediler. MASAK'ın yeni yönetmeliği çıkana kadar çipli ehliyetler suç gelirlerinin aklanması araştırmalarında "güvenli kimlik" sayılamayacak.

MASAK'ın kabul ettiği nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaportlarda olması gereken kimlik bilgileri ile banka müşterilerinden istenen diğer bilgiler:

a) Adı, soyadı

b) Doğum yeri ve tarihi

c) Anne ve baba adı

d) Uyruğu

e) Kimlik belgesinin türü ve numarası

f) Adresi

g) Varsa telefon numarası, faks numarası, elektronik posta adresi

h) T.C. Kimlik numarası (Türk vatandaşları için)

i) İmza örneği

j) İş ve mesleğine ilişkin bilgiler

ÇİPLİ YENİ EHLİYETLERDE YER ALAN BİLGİLER:


a) Adı, soyadı

b) Doğum tarihi ve yeri,

c) Kimlik belgesinin türü ve numarası

d) Uyruğu