Niğde'nin Ulukışla ilçesinde yol çevirmesi yapan jandarmaya silahlı saldırıda bulunuldu. Olayda 1 astsubay, 1 polis, 1 de kamyon sürücüsü polis yaşamını yitirdi. 9 asker toplam 18 kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen iki kişi yaralı olarak ele geçirildi. Aynı gün gündüz üçüncü saldırgan Ulukışla'da yakalandı.

Yaralı saldırganlar tutuklanarak, Ankara Sincan F Tipi Cezaevi'ne konuldu. İddianame hazırlanırken, 11 Haziran 2014'te Türkiye'nin Musul başkonsolosluğuna saldıran IŞİD'liler konsolos Öztürk Yılmaz'ın da aralarında olduğu 49 kişiyi rehin aldı. Bu olayın ardından 25 Temmuz 2014'te saldırganlardan Benjamin Xu Niğde Adliyesi'ne getirildi. 8 saat süren ifadeyi Cumhuriyet Savcısı Ali Deveci aldı. Bu ifade, sanıkların mahkemece alınmış tek ifadesi oldu. IŞİD tarafından rehin tutulan 49 Türk vatandaşı, 20 Eylül 2014'te serbest bırakıldı. Rehinelerin “takas” karşılığı serbest bırakıldıklarına dair iddialar ortaya atıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 22 Eylül 2014'te bu iddialara ilişkin olarak “Takas oldu veya olmadı. Neticede 49 vatandaşımız geldi. Velev ki böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım: Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez” dedi. İşte tartışmalı dava sürecinin detayları...

Foto: DHA -IŞİD’in Niğde’de düzenlediği saldırıda 1 polis ve 1 astsubay şehit olmuş bir vatandaşımız da hayatını kaybetmişti Foto: DHA -IŞİD’in Niğde’de düzenlediği saldırıda 1 polis ve 1 astsubay şehit olmuş bir vatandaşımız da hayatını kaybetmişti

İLK DURUŞMA 12 OCAK 2015'TAYDI 320 SANİYE SÜRDÜ


Niğde Cumhuriyet Savcısı Ali Deveci, iddianamesini 13 Kasım 2014'te tamamladı. İlk duruşma 12 Ocak 2015'te Niğde'de görüldü, sadece 320 saniye sürdü. Mahkeme, tutuklu sanıkların Niğde'ye gelmeden SEGBİS üzerinden yargılama yapılmasına karar verdi.

2.DURUŞMA 5 MART 2015: GÖRÜNTÜ BOZUK


Davanın 2. duruşması 5 Mart 2015'te görüldü. Ancak bu duruşmada da 3 avukat, saldırganların savunmasından çekildi. Davada Ankara Sincan F Tipi Cezaevi'nde bulunan 3 tutuklu sanık Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Bakiri'nin görüntülerinin flu olmasından dolayı müşteki avukatları, sanıkların Niğde'ye gelmesini talep etti.

3.DURUŞMA 17 HAZİRAN 2015 TEKNİK AKSAKLIKLAR DEVAM ETTİ


Dava 17 Haziran 2015'teki duruşmada da teknik aksaklıklarla devam etti. Davanın 4 tutuklu sanığının 3 katil zanlısı SEGBİS'te görüntülenemedi. Mahkeme SEGBİS sorunlarının çözülmesi için karar aldı.

4.DURUŞMA 7 EKİM 2015 YİNE GÖRÜLEMEDİLER


7 Ekim 2015'teki duruşma da SEGBİS sisteminde arızalar nedeniyle sağlıklı yapılamadı. Karar için bugüne ertelen dava tekrar ertelendi. Dava, olay sırasında yaralananların duyu kaybı olup olmadığının tespit edilmesi için gereken süre nedeniyle 17 Mart tarihine ertelendi.

5. DURUŞMA 17 MART 2016 'SAĞLIK RAPORU GELMEDİ' DİYE ERTELENDİ


Saldırıda şehit olanların ailelerinin katılmadığı duruşmaya avukatlar katıldı. Mahkeme salonuna getirilmeyen tutuklu sanıklar Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, duruşmaya bulundukları Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS sistemiyle katıldı. Mahkeme heyeti, mağdurlarla ilgili sağlık raporların gelmemesi nedeniyle duruşmayı 11 Mayıs'a erteledi.Kaynak: Niğde'deki IŞİD davası ertelendi

6.DURUŞMA: 11 MAYIS 2016 MÜTAALANIN TERCÜMESİ İÇİN ERTELENDİ


Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşmaya, saldırıda şehit olan Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu, annesi Hatice Kozanoğlu, kardeşleri Şuayip ve Tayfun Kozanoğlu, polis Adem Çoban'ın babası Mevlüt Çoban, kardeşi Ramazan Çoban, tutuklu sanıkların baro tarafından atanan avukatları ile şehit yakınlarının avukatları katıldı. Mağdurların raporlarının eksikliği nedeniyle görülen dava, sanıkların tekrar mütalaanın kendi dillerine tercüme edilmesi için 15 Haziran'a ertelendi.

7.DURUŞMA 15 HAZİRAN SALONA GELMEDEN KARAR ÇIKTI!


Silahlı saldırıyla ilgili 4'ü tutuklu 9 sanığın yargılandığı davanın 7'inci duruşmasında karar verildi. Niğde Ağır Ceza mahkemesi Başkanı Onur Yerdelen’in başkanlığında görülen duruşmada IŞİD’li zanlılara SEGBİS sistemiyle Ankara Sincan Cezaevinden canlı olarak bağlandı. Başkan Yerdelen 3 zanlıya diyecek bir şeylerinin olup olmadığı sordu ancak 3 zanlı daha önceki duruşmalarda olduğu gibi konuşmadılar. IŞİD üyeleri 'Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama' suçlarından yargılandı.   Yapılan yargılamada mahkeme heyeti Çendrim Ramadani'ye 5 kez müebbet hapis cezası ile toplamda 174 yıl, Benyamin Xu'ya 4 kez müebbet habis cezasıyla toplamda 148 yıl, Muhammed Zakiri'ye ise 1 kez ağırlaştırılmış hapis cezası ile 114 yıl hapis cezası verildi. Sanıklar toplam 422 yıl hapis cezasına çarptırılırken, terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan yargılanan Fuad Mövsümöv ise 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.


SALDIRININ GEÇMİŞİ

Olay, Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te meydana gelmişti. K.Ö.'nün yönetimindeki taksi ile İstanbul'a gitmek üzere Hatay'dan yolan çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu'nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolünde taksiyi durdurmak isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açarak Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban'ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar'ı da öldürerek kaçmışlardı. Çatışmada yaralanan ve tedavi için Eminlik köyündeki 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na giden teröristlerden 2'si burada, diğeri de Köşkönü köyünde yakalanmıştı. Teröristlerin üzerinde ve gasp ettikleri kamyonda yapılan aramada 3 kalaşnikof, 3 tabanca 7 el bombası, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz ve batarya ele geçirildi. IŞİD terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen ve Ankara'ya gönderilen teröristler, sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9'uncu Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmıştı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada Fuad Mövsümöv de gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.