Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre on ayda çıkan karşılıksız çek miktarının ne olduğunu, bankaların tasfiye edilecek alacaklarındaki artışı ve risk seviyesi yüksek sektörleri gelin birlikte inceleyelim.
KARŞILIKSIZ İŞLEMİ YAPILAN ÇEKLER REKORA KOŞUYOR!
Bankalara, 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde ibraz edilen 556 bin keşideciye ait 14,4 milyon adet çekin toplam tutarı 6 trilyon 299 milyar TL oldu.
2024 yılı Ocak-Ekim döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 23,7 bin keşideciye ait 223 bin adet çekin toplam tutarı 141 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre arttı.
2023 yılı Ocak-Ekim döneminde 44 milyar çek bankalar ibraz anında karşılıksız çıkmışken bu yıl aynı dönemde bu miktar yüzde 221’lik bir artışlar 141 milyar TL seviyesine yükseldi.
2024 yılı Ocak-Ekim döneminde, karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının en yüksek olduğu 5 il sırası ile İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu.
BANKALARIN TASFİYE EDİLECEK ALACAĞI YÜZDE 50 ARTTI
Son bir yılı içinde bankaların tasfiye edilecek alacağı yüzde 50 arttı. 2023 yılı Eylül ayında bankaların vatandaştan tahsil edemediği alacak miktarı 201 Milyar TL seviyesinde iken bu yıl Eylül ayında bankaların tasfiye edemediği alacak miktarı 314 Milyar seviyesine yükseldi.
FİNANSMAN ŞİRKETLERİNİN TAHSİL EDEMEDİĞİ ALACAK YÜZDE 300 ARTTI
Finansman şirketleri tarafından bildirimi yapılan kredi büyüklüğü bir yılda yüzde 70 arttı. Geçen yılın eylül ayında 89 milyar TL olan kredi büyüklüğü bu yılın aynı ayında 149,9 milyar TL oldu.
Aynı dönemde finansman şirketlerinin tahsil edemediği alacağı ise 1,1 milyar TL’den 3,2 milyar TL seviyesine yükselmiş oldu.
KREDİSİZLİK FAKTORİNGE YÖNLENDİRDİ
Bankalar tarafından kullandırılmayan krediler nedeniyle esnaf elindeki çek ile ihtiyaçlarını karşılayabilmek için mecburiyetten faktöringlere yöneldi. Yüksek faiz oranlarına rağmen faktöringler tarafından kullandırılan kredi büyüklüğü son bir yıl içerisinde yüzde elli büyüdü. 2023 yılı Eylül ayında 107,2 milyar TL olan faktoring işlem hacmi bu yılın aynı döneminde 156,8 milyar TL’ye yükseldi.
Aynı dönem içerisinde ise faktöringlerin kullandırmış olduğu kredilerin ödenmemesi nedeniyle neredeyse son bir yılda 2,3 milyar TL’den 4,4 milyar TL seviyesine yükselerek yüzde yüze yakın tahsil edilemeyen alacakta bir artış yaşanmış oldu.
RİSK SEVİYESİ YÜKSEK SEKTÖRLER
Borçlarını ödeyemediği için alarm veren sektörlerin başını Eylül’de de önceki aylarda olduğu gibi inşaat sektörü çekti. Bu sektörü takiben Elektrik Gaz ve Su Kaynakları ikinci sırada yer alırken, turizm, toptan ve perakende ile imalat sanayi risk seviyesi en yüksek sektörler oldu.