Bazı olayları çabuk unutuyoruz. Neyse ki bu konuları takip eden, hatırlatanlar da oluyor. “Ne oldu peki o dosyalar?” denildiğinde, “Ne dosyası?” diyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP dönemine ilişkin katrilyonluk yolsuzluk dosyası, savcılığa verileceği aşamada yani Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde 34 dosyaya el konuldu. Bakanlığa yöneltilen ısrarlı sorular üzerine “5’i işleme konulmadı, 29 dosya hakkında herhangi bir işlem yapılmadı” denildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 3 katrilyon lirayı bulan 45 yolsuzluk dosyası da işlemsiz bekliyor.
Bu dosyaların üstünü kapatmak, dikkat dağıtmak için, “Belediyede aranan PKK’lı teröristler çalıştırılıyor” denildi. Ama hiçbir zaman o PKK’lıların isimleri, gereğinin yapılması için belediyenin ısrarlı taleplerine rağmen gönderilmedi.
NEREDE BU DOSYALAR?
Saadet Partisi Grup Başkanı Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Unutulan ya da unutulmaya yüz tutmuş” belediyedeki yolsuzluk olayını hatırlattı. Özdağ, “AK Parti yönetiminde olduğu dönemde, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olmak üzere bazı belediyelerde yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları gündeme gelmiş, sonrasında 2019 yerel seçimlerinin akabinde yönetimi AK Parti’den devralan belediye yönetimlerince söz konusu iddialara yönelik müfettiş soruşturmaları yapılmıştı.
Hazırlanan 34 dosyaya, 2020 yılının sonunda (S.Soylu dönemi) İçişleri Bakanlığı tarafından el konulduğu, yaklaşık 1 ay sonra 12 Ocak 2021 günü bu dosyaların İçişleri Bakanlığı müfettişlerine devredildiği kamuoyuna yansımıştı. 5 dosya hakkında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla ‘İşleme konulmama’ kararı verilmişti. S.Soylu’nun kararına karşı İBB Danıştay’a itiraz etti. 29 yolsuzluk dosyası için ise aradan üç yıl geçmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı açıklanmadı.”
DOSYALARDA NELER VAR?
Selçuk Özdağ, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “ Söz konusu dosyalarda dini vakıf, dernek, okul ve spor salonları için ulaşım, malzeme, yeme-içme, bakım onarım, tadilat, yer tahsisi, konaklama, personel desteği, kiralama bedeli, bilişim malzemesi, proje ve tanıtım medya adı altında toplamda 847 milyon 592 bin TL’lik bir harcama yapıldığını belirtti. Bu kapsamda 15 Temmuz Derneği ve Bilal Erdoğan’ın Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) su, elektrik ve doğalgaz faturalarının da İBB tarafından ödendiği, İBB iştiraki KİPTAŞ’ın 2015 yılında TÜGVA için bir bina yaptığı, raylı sistem yapım iş ve işlemlerinde yanlış kararlardan dolayı İBB’nin yaklaşık 11 milyar TL zarara uğratıldığı, Sarıyer İlçesi Çamlıtepe (Derbent) Mahallesi’ndeki gecekonduların dönüşümü işiyle dönemin İBB Emlak Yönetimi Daire Başkanı Yusuf Koç, İBB Mesken Müdürü Mehmet Kahveci, Raportör İlke Kandemir, Şef Barış Çiçek ve Kontrol Amiri Mustafa Çiçek’in kamu zararına imza attığı, İtfaiye Daire Başkanlığı’nın itfaiye aracı alım sürecinde yolsuzluk yapıldığı raporlarda belirtilmişti” dedi.
S. SOYLU İÇİN SORULAR?
Selçuk Özdağ, bakan Ali Yerlikaya’ya, “Söz konusu 34 dosyadan beşinin üzerinin kapatıldığı iddiaları hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminden kalan ve yaklaşık üç yıldır İçişleri Bakanlığı’nda bekleyen 29 yolsuzluk dosyası ile ilgili olarak bugüne kadar neden herhangi bir işlem yapılmadı? Eğer yürütülen gizli bir soruşturma yok ise aradan üç yıl geçmesine rağmen niçin bir sonuca ulaştırılamamış ve bugüne kadar kamuoyuna bir açıklama yapılmamıştır? Bitmek bilmeyen bu yolsuzluk/usulsüzlük iddialarına gerekçe üreten yönetim anlayışının uygulayıcıları hakkında herhangi bir etik ya da hukuki bir soruşturma/işlem yapılmış mıdır? Yapılmadı ise gerekçesi nedir?” diye sordu. Bakandan cevap gelirse, S.Soylu ile ilgili bir gerçeği daha öğrenmiş olacağız.
İBB YETKİLİLERİ NE DİYOR?
İçişleri Bakanının o dosyalara el koydurma yetkisi yok. O dosyalarda, AKP dönemine ait somut ihale, imar yolsuzlukları, vakıflara-derneklere aktarılan paralar var. Belediye araçlarının kimlerin emrine usulsüz tahsis edildiğinin belgeleri var. Sadece birinde 106 milyon dolar aktarılmış. Bunların resmileşip işlem yapılmasını istemedikleri için dosyalara el konuluyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde Murat Kurum’un kapatılmasını sağladığı olaylar da var. Bir İBB yetkilisi, “Örneğin usulsüz bir biçimde yaptırılan Beykoz’daki özel okula el koymayıp savcılığa suç duyurusunda bulunmuştuk. Ama Murat Kurum hemen oradan imar geçirdi. Bazı tespitlerimiz var. 85 milyar dolarlık bir rant vurgunu da var. İstanbul’a ihanet ettiğimiz dediğimiz projede biz 130 tanesini incelettik. Yaratılan rant 85 milyar dolardı. Fakat ne yapılıyor? Bu gün itibariyle sadece bu dosyalar bekletiliyor. Çünkü işlem yapınca öncekiler gibi ya el koyacaklar ya da savcılıklarda kapanacak. O yüzden bunlar bekletiliyor.”
BURS SORUŞTURMASI KAPANDI
Milletvekili Ravza Kavakçı ile ilgili burs soruşturması yapılmıştı. Belediyede göreve başlar başlamaz yurtdışına gidiyor. Belediye, haksız ödendiği belirtilen parayı almak istiyor. Ravza Hanım, TBMM’de, “Ben bunun suç olduğunu bilmiyordum. Milletvekilliğim bitince gidip mecburi hizmetimi tamamlayacağım” dedi.
Buna rağmen, savcı burs soruşturmasına takipsizlik kararı verdi. Yani, aklandı bitti. O yüzden İBB dosyaları bekletiliyor. Dosyalara, Bakan emriyle el konulması iyi niyetli olunmadığının göstergesiydi. İlgili makamlara gönderilenlere ne oldu? Onlar da derin bir uykuda. Bu yalnız İstanbul içen değil, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de katrilyonlarca yolsuzluk soruşturmaları savcılıklarda bekletiliyor.