Moshoeu hayatını kaybetti. Eski Fenerbahçeli futbolcu John Leshiba Moshoeu, uzun süren kanser savaşını kaybetti.
Geçtiğimiz aylarda hastaneye kaldırılan ve tedavi sonrası taburcu edilen Güney Afrikalı futbolcunun hayatını kaybettiği öğrenildi. Moshoeu’nin menajeri Glyn Binkin, Twitter’dan yaptığı açıklama ile Moshoeu’nun ölüm haberini doğruladı. Peki John Moshoeu kimdir?

73 kere Güney Afrika Milli takımı’nın formasını giyen Moshoeu, 49 yaşındayken hayata veda etti. Moshoeu
Türkiye’de, 1993-2003 yıllarında, sırasıyla Gençlerbirliği, Kocaelispor, Fenerbahçe ve Bursaspor formaları giymişti.

JOHN MOSHOEU KİMDİR?

John Leshiba Moshoeu kısaca John Moshoeu 1968 yılında Johannesburg'de doğan, Güney Afrika'lı eski milli futbolcu. Güney Afrika'da "shoes" (ayakkabı) lakabıyla tanınmaktaydı. Profesyonel futbol hayatına 1988'de Giant Blackpool'da başlayan Moshoeu, kısa süre sonra Kaizer Chiefs takımına geçti. Türkiye'de oynadığı takımlar sırasıyla, Gençlerbirliği, Kocaelispor, Fenerbahçe ve Bursaspor'dur. Güney Afrika Milli Takımı'nda 73 maç oynayıp 8 gol atmıştır.

1993-1994 sezonu başında Gençlerbirliği başkanı İlhan Cavcav'ın keşfettiği Kona ve Khuse ile birlikte transfer edilen Moshoeu, Gençlerbirliği'nde 2 sezon geçirdikten sonra kulüp başkanlığına gelen Sefa Sirmen tarafından Kocaelispor'a transfer edildi. 1996-1997 sezonunda Kocaelispor'la Türkiye Kupası'nı kazandı. Kocaelispor'da 2,5 sezon oynayan Moshoeu, 1997-1998 sezonunun devre arasında takım arkadaşı Faruk Yiğit'le beraber Fenerbahçe'ye transfer oldu. Galatasaray'ın ligi domine ettiği sezonlarda Fenerbahçe'de top koştururken lig şampiyonluğu sevincini yaşayamadı. Fenerbahçe'nin 1998 Başbakanlık Kupası'nı kazanmasını sağlayan tek golü kaydeden Moshoeu, Mustafa Denizli'nin takımı çalıştırdığı 2000-2001 sezonunda ilk on birdeki yerini Samuel Johnson'a kaptırdı. 2001-2002 sezonu öncesi Bursaspor'a transfer olan Moshoeu, burada giydiği 1 numaralı formayla 1.5 sezon top koşturdu. 2002 yılının yaz aylarında, 37 yaşındayken Türkiye'den ayrılan ve Güney Afrika'daki eski takımı Kaizer Chiefs'e geri dönen Moshoeu, daha sonra yine bir Güney Afrika takımı olan AmaZulu FC'ye transfer olmuş ve 42 yaşına futbolu bırakmıştır. 2 sene sonra tekrar futbola döndüğünü açıklamış ve Alexandra United takımına katılmıştır. Moshoeu, iki yıldır kanserle mücadele eden futbolcu 46 yaşında hayatını kaybetmiştir.

1993-2004 yılları arasında Güney Afrika Milli Futbol Takımı formasını 73 kez giyen Moshoeu, 8 gol kaydetti. 1998 FIFA Dünya Kupası'nda da forma giydi.

Moshoeu, 21 Nisan 2015 tarihinde kansere yenik düşmüş ve hayatını kaybetmiştir.

Başarıları

Türkiye Kupası: 1996-97 Kocaelispor

Fenerbahçe
Türkiye 1. Futbol Ligi: 2000-01
Başbakanlık Kupası: 1998
Atatürk Kupası: 1998
Güney Afrika
Afrika Uluslar Kupası: 1996
Afrika Uluslar Kupası ikinciliği: 1998
Afrika Uluslar Kupası üçüncülüğü: 2000