Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçimlerden sonra partisindeki oy kaybını hâlâ telafi edilemediğine dönük raporlar, geçtiğimiz haftaki yazıda vurguladığım üzere değişmeye başladı.
Beştepe’ye son dönemde giden, yuvaya dönmeye sıcak bakan eski AK Partili isimden epey detay işittim. Anlattıklarına göre ilk rapor, geniş tabanlı bir büyükşehirler araştırması olmuş ve ağustos başında masaya gelmiş.
Oy kaybı durmuş ancak kaybedilen oyların dönüşüne ilişkin herhangi bir emare görülememiş. İki farklı anket firmasının sonuçları Erdoğan’ın önüne gitmiş, biri yüzde 34 bandında, öteki yüzde 35,5.
Birkaç hafta üst üste tekrarlayan ortalama bu olmuş ama durulmamış.
Değişime ilişkin bir diğer rapor, MHP ile ittifak yapılmadığı için kazanılamadığı düşünülen iller üzerinde yoğunlaşmış. Ağustos sonlarında görücüye çıkınca, AK Parti'nin ortalama oyu yüzde 32-34 arasında görülmüş.
Son rapor ise tam 3 gün önce Beştepe huzuruna gelmiş.
Erdoğan’ın bir danışmanından öğrendiği bu araştırma parti içinde yapılmamış ama danışman uhdesindeymiş, sadece el değiştiren illeri kapsamış. AK Parti yüzde 35 çıkmış.
Rapordan danışmanların anladığı, “Oy kaybı yüzde 30’un üzerinde durdu, yeniden 40 bandı için umut var” şeklinde olmuş.
Son dönemde birkaç hemşehri derneği ziyaretinden fısıldayanlara göre ise Erdoğan aynı görüşte değilmiş, “Kırılmayı durdurduk ama oyları geri kazanamıyoruz” tespitini yapmış.
Bu yüzden şimdi bir adım gelecek.
O adım yeni anayasa tartışmalarının tam da ortasında olacak.
Bu kulisin işaretini daha önceki yazılarda sıkça verdim. AK Parti’de transferden çok yeni işbirlikleri görmeye hazır olalım, zira 1 Ekim’de Meclis’in açılması ile siyasetin zamanı geliyor.
Oy kaybını durdurma ama yeni oy kazanamama gerçeği üzerine irili-ufaklı etkideki parti ve figürlerle temaslar artacak ve çeşitli ziyaretlere tanık olacağız.
Bu yazının kaynağı dahil Beştepe’ye giden eski bilindik isimler boşa değil. Yakında netleştireceğiz.
Bir strateji var, yeni dönemi betimleyen.