Dün ise Nutella üreticisi olan firma Ferrero'nun Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşoğlu, yaptığı açıklamalarda, haberlere konu olan riskin Palm yağının 200 derecede ısıtılmasından sonra ortaya çıktığını oysa kendilerinin en kaliteli Palm yağını 80 derecede ısıtarak kullandıklarını söyledi. Ayrıca Gümüşlüoğlu, ”Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi(EFSA)’nin raporunda Nutella geçmemektedir. Dünyanın her tarafından Nutella satışları artarak devam etmektedir. Raflardan indiği yalandır” dedi.
[old_news_related_template title="Nutella Türkiye'den 'palm yağı' açıklaması" desc="Palm yağı tartışmaları nedeniyle gündeme gelen ve bazı ülkelerde toplatıldığı söylenen Nutella ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, ürünlerine güvendiklerini belirterek bazı ülkelerde ürünlerinin raflardan indirildiği konusundaki haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Ayrıca Gümüşoğlu, 50 yıldır palm yağı kullanıldıklarını ve yağı sanıldığının aksine 200 derecede değil, 80 derecede ısıttıklarını belirtti. İşte Gümüşoğlu'nun açıklaması..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/06nutella.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/nutelladan-palm-yagi-iddialarina-yanit-1631096/"]
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Moleküler Biyoloji Genetik Bölümü Başkanı Muhsin Konuk, sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamalarda, 200 derece ve/veya üstündeki değerlere kadar ısıtılan bütün yağların sağlığı tehdit ettiğini belirtti ve şu uyarıları yaptı:

"Normalde bütün yağlar 200 dereceden fazla ısıtıldığında ve aynı yağ defalarca bu sıcaklıkta kullanıldığında (fast food gıdalar hazırlanırken çok karşılaştığımız bir durum bu) oksidasyon oluşuyor. Daha sonra da trans yağlar dediğimiz yağlar ortaya çıkıyor ve bunların kanserojen etkisi çok fazla. Cis formundaki yağların trans formuna geçmesi sağlık açısından büyük bir sıkıntıdır. Ancak yağlar eğer 200 dereceye kadar ısıtılmazsa, o yağda bir değişim olmayacağından dolayı sağlık açısından zararlı olmayacağını düşünüyorum.
KANSER ÖNLEYİCİ ETKİSİ VAR
Palm yağı diğer bitkisel yağlar gibi sıvı değildir, oda sıcaklığında yarı katı bir haldedir. Bu nedenle de kullanışlı hale gelebilmesi için ısıtılması gerekir. Ancak 80 derecede bir ısıtma sorun yaratmaz. Hatta palm yağı ile ilgili yapılan birkaç çalışmadan haberdarım. Bu yağın genotoksisiteyi önleyici etkilerinin belirlenmesine yönelik çalışma ve bunların pozitif verilerinin olduğunu biliyorum. Bilindiği gibi, Genotoksisite kanser oluşumu ile ilgili ilk basamaklardan biridir.
Son olarak şunu söyleyebilirim ki, 200 derecede zeytinyağını ısıttığınızda o bile bozulur. "
Gıda Mühendisleri Odası da sozcu.com.tr'ye palm yağı ile ilgili şu açıklamayı yaptı; "80 derecede ısıtılma işlemi hiçbir yağa zarar vermez. Hatta vakum altında, daha fazla ısı uygulanması da zarar vermiyor. Evlerde yaptığımız kızartma derecesi bile 180'dir."
[old_news_related_template title="Palm yağı hangi ürünlerde kullanılıyor? Palm yağının özellikleri neler?" desc="Nutella ile başlayan palm yağı tartışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Palm yağı sadece çikolatada değil, kek, bisküvi, dondurulmuş patates ve mantı, sabun, cilt losyonu, ruj, bebek maması ve bebek bezi gibi sık kullandığımız pek çok üründe yer alıyor. Peki bebek ürünlerinde bile kullanılan bu yağın kanserojen olup olmadığından emin miyiz? Bu tartışmalar üzerine konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de palm yağı kullanılan ürünlerin araştırılacağını belirtirken, 'Ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir.' açıklamasını yaptı. Biz de konuyu beslenme ve dermatoloji uzmanına sorduk: Palm yağı neden bu kadar rağbet görüyor ve hangi durumlarda tehlike barındırıyor? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/palm-cekirdegi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/palm-yagi-hangi-urunlerde-kullaniliyor-palm-yaginin-ozellikleri-neler-1624494/"]
Konu ile ilgili olarak Hürriyet'ten Burak Coşan'a konuşan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül de palm yağının kanıtlanan bir zararı olmadığını belirterek "Bu yağ Malezya ve Endonezya'da üretilerek ticari br kimlik kazandı. 1970'lerin başından itibaren yemeklik yağ olarak kullanılıyor. Dünyanın yağ ihtiyacının yüzde 33'ü bu yağdan karşılanıyor." şeklinde konuştu. Palm yağının içerisinde trans yağ olmamasının bir avantaj olduğunu da vurgulayan Yurdagül, "Şu anda palm yağı içinde yer alan ve bulaşan olarak nitelendirilen bir maddenin (MCPD) incelemesi yapılıyor. Bu incelemeler sonucunda açıklanmış bir şey yok. Ayrıca bu incelemeler sonucunda eğer bu madde zararlı ise yağın kullanımının yasaklanması mümkün değildir."
[old_news_related_template title="Palm yağı nedir? Palm yağı kanserojen mi? Mantıda ve patateste bile var!" desc="Son günlerde medyada Nutella ile başlayan palm yağı tartışmaları gittikçe yoğunlaşıyor. Palm yağının kanser tehlikesi barındırıp barındırmadığı konuşulurken, marketlerdeki bir çok ürünün içeriğinde bu yağın olduğunu görüyoruz. Kek, bisküvi, çikolata gibi yiyeceklerin yanında dondurulmuş olarak satılan mantıda ve patateste bile palm yağı kullanılıyor. Bunların dışında şampuan, cilt losyonu ve sabun gibi bakım ürünlerinde de kullanılan palm yağı kanserojen mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/palm-yagi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/palm-yagi-nedir-palm-yagi-kanserojen-mi-mantida-ve-patateste-bile-var-1620797/"]
[old_news_related_template title="Bakan Çelik'ten 'palm yağı' açıklaması" desc="Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, palm yağının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğuna yönelik basında yer alan çeşitli haberler üzerine, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/palm-yagi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi-bakan-celikten-palm-yagi-aciklamasi-1623729/"]