Bugünlerde siyaset gündeminde “ah tarım, vah tarım” var!

Yerli tarımın halini çarpıcı örnekler ile 2017’de “Saklı Seçilmişler” kitabımda yazdım. Her daim olduğu gibi saldırıya uğradım, birileri mahkemeye koştu. Kaybettiler. Ana meseleleri başkaydı, kitabı itibarsızlaştırmak.

Geçenlerde minicik verilen zarar haberi üzerine bu yazıyı yazmam gerektiğini düşündüm:

İkinci Abdülhamit Bursa’da başlattı, başarısız oldu. 

Atatürk Rize coğrafyasının dikime uygun olduğuna karar verdi, başardı. 

Çaydan bahsediyorum...

Atatürk, kahve içen bir ülkeyi, çay kültürüyle tanıştırdı. Türkiye, kişi başı tüketimde (yıllık üç kilo ile) bugün dünyada birinci…

Çin’den dünyaya yayılan çayın küresel ekonomik değeri bugün 60 milyar dolara yaklaştı.

Türkiye, toplam istihdamda beşinci sırada. 250 bin ton çay üretiyoruz ki, birinci Çin 2 milyon 230 bin ton! Çin’in çay ekonomi hacmi 30 milyar doları aşarken, Türkiye 2 milyar doların biraz üstünde. Bunun içinde ülkemizde kamunun payı azalırken, yabancı özel sektörün payı artıyor.  

Çay ithalatı büyüyor. Yaklaşık yüz milyon dolarlık çay ithalatına karşılık, on milyonu geçen ihracat yapabiliyoruz. Her geçen yıl bu rakam aleyhimize gelişiyor. Hollanda’dan bile çay alıyoruz!

Niye böyle? Çay değil sadece, AKP iktidarı yerli tarımı ekonomisini niçin hep küçülttü?

Mazot, gübre, işçi fiyatları vs. artarken, destekler sabit kalırken, alımlar azalırken çay üretimi azalmaz mı? Zarar eden üretici sektörü bırakmaz mı?

★★★

Çay üretimin yüzde 64’ü Rize’de yapılıyor.

Erdoğan Rizeli olmasa çay ekonomisinin hali nice olurdu? Baksanıza iktidar “korumasına” rağmen kamu kuruluşu Çaykur sürekli zarar açıklıyor.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nun 2017/9756 sayılı kararı ile 46 fabrikası olan Çaykur’u Varlık Fonu’na aktardı. Sonuç: 2017’de 267 milyon, 2018’de 657 milyon, 2019’da 635 milyon, 2020’de 547 milyon, 2021’de ise 503 milyon, 2022’de 2 milyar 838 milyon ve 2023’de 5 milyar 883 milyon lira zarar etti kurum. Bankalara borçları da bir o kadar…

Akıllı tarımsal üretim, pazarlama, satış ve benzeri hususlarda ön plana çıkması gereken Çaykur, muhafazakâr yönetim anlayışını aşamıyor, büyük ekonomik kayba uğratılıyor? 

Erdoğan’ın Çaykur’u sadece “oy deposu” alanı gördüğü muhakkak! (Benzerini, ortalama 2500 seyircisi olan Süper Lig takımı Rizespor için de yapıyor; para yağdırıyor!) Liyakat kimin umurunda?..

Örneğin, gelişen çay teknolojilerinden haberleri olduğunu bile sanmıyorum.

★★★

Atatürk niçin çay üretimine önem verdi? Çay, kahve, şeker  ithalatı devlete yük oluşturuyordu. Mesela, 1931’de 8 milyon liraydı rakam...

Atatürk, yerli üretimi başlatmakla kalmadı. Kültürel alışkanlıkları da değiştirdi. Yani, işin ekonomi-politik dışında kültürel boyutu vardı.

Ya bugün?

Muhafazakâr iktidar döneminde Türkiye’de kahve tüketimi Osmanlı alışkanlıklarına benzedi; kahve içme alışkanlığı tutkuya dönüştürüldü. Böylece: 

Kahve ithalatı çığ gibi büyüyor. Ardı ardına küresel “kahvehaneler” açılıyor. Örneğin: Türkiye’de sadece Starbucks sayısı 676 ve bu sayı (dünyada en fazla kahve tüketilen) Finlandiya’da 4! Birçok ülke kendi yerel kahve mağazalarını ve kültürlerini korumak adına Starbucks şubelerine mesafeli yaklaşıyor. 

Çay kültürümüz yok ediliyor. Sadece çay mı? 

Tarımımızı yok etmek için Özal’dan başlayarak iktidarlar neler yaptı neler… 

Hiçbir adım atmıyor sadece “ah vah” lakırtısı ile siyaset yaptığımızı sanıyoruz.