Belediye başkan adaylarının belirlenmesinde, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak Özhaseki’nin rolü hayli etkiliydi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Asım Balcı da görevinden istifa etti, Altındağ Belediye Başkanlığı aday adaylığına başvurdu. Yani, aday gösterilmez ya da başkan seçilemezse görevine dönebilirdi. Ama artık o yol Asım Balcı için kapandı.
ÖZHASEKİ İLE BİRLİKTE
Özhaseki, Konya-Meram Belediyesi eski Başkanı Refik Tuzcuoğlu’nu Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği’ne getirmişti. Özhaseki bakan oldu, Tuzcuoğlu’nu müsteşar yardımcısı yaptı.
Adaylık için belediye başkanının yapması gereken harcamalar oluyor. İşte, böyle bir dönemde belediyeye sahip olmak, birçok harcamanın belediye eliyle yürütülmesi için en azından belediyede partinin güvendiği etkin bir isim olması gerekiyor. Aranan kişi bulundu. Sıra, önemli bir görevi boşaltmaya geldi.
GÖREVE BAŞLATILDI
Doç. Dr. Asım Balcı 24 Nisan 2014 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği’ne getirilmişti. Ankara-Altındağ’dan aday yapılacağı vaadiyle, 1 Aralık 2018 tarihinde görevinden ayrıldı. Balcı’ya adaylık sözü verilmemiş olsa belki görevinden ayrılmayacaktı. Ya da seçilmediği takdirde aynı göreve dönebilecekti.
Hemen belirtelim Asım Balcı seçilemezse, artık genel sekreter yapılmaz. CHP’nin adayı Mansur Yavaş seçilirse, kuşkusuz kendilerine yakın bir ismi bu kritik göreve atar. Özhaseki seçilirse de, “Kusura bakma Asım Bey, o görevi artık Refik Tuzcuoğlu yürütecek” diyecektir.
Refik Tuzcuoğlu’nu o göreve Mehmet Özhaseki’nin getirdiği biliniyor. Belediyedeki bu atama için “Seçim döneminde tüm siyasi organizasyon, davet, araç-gereç, afiş ve diğer hizmetler için masraflar belediye kesesinden yapılacak. Asım Balcı da, yerine yapılan bu atamaya ses çıkaramıyor. Çünkü, başkan adaylarının karnesini de Özhaseki tutuyor” deniliyor.
Mehmet Özhaseki, başkan seçilir mi, seçilemez mi belli değil ama belediyeye şimdiden atamalar yaptırıyor. Mansur Yavaş, devlet olanaklarına karşı büyük bir mücadele yürütmek zorunda kalacak.
Balyoz Davası daha çok konuşulur
“Balyoz” soruşturmasının başladığı dönemde Kolordu’da görevli olan Albay İkrami Özturan, tanık olduğu olayları “Çuvaldız” kitabında anlatmıştı. Dönemin Askeri Savcısı Albay Bülent Münger de, “Benim de söyleyeceklerim var” demiş ve onu da bu köşede aktarmıştık. “Balyoz”un mağdur ettiği komutanların, bu açıklamaya itirazları var. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz’dan sonra emekli Koramiral Can Erenoğlu da, Münger’in iddialarını şöyle cevaplandırdı:
“Bülent Münger’in, halen Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda 2018/136 esas numaralı dosyayla SANIK olarak yargılaması devam etmektedir. Gerçekleri çarpıtarak kendisini aklamaya çalışmaktadır.
Kendisine teslim edilen CD ve DVD’ler hukuka aykırı elde edilen materyal olduğu gibi içindeki sözde planlar da imzasız, iftira ürünü dijital verilerdi. Bir savcı bunlara istinaden ne bilirkişi raporu aldırır ne de başka bir hukuki işlem yapar. Direkt olarak takipsizlik kararı verir. Ancak takipsizlik kararını 9 ay sonra vermiş ve bu sürede çok sayıda masum insan tutuklanmıştır.
Ayrıca Beşiktaş’taki militan savcılar Bülent Münger’in halen firari eski Binbaşı Ahmet Erdoğan’a ‘Bilirkişi Raporu’ hazırlattığını nereden biliyordu da 24 Şubat 2010 tarihinde bu raporu Münger’den göndermesini istediler ve tarihte örneği görülmemiş bir süratle Münger de aynı gün bahse konu raporu Beşiktaş’a göndermiştir.
Münger, ‘Balyoz’ diye bir planın olmadığını açıkça ortaya koyan Yüzbaşı Hakan Erdoğan’ın lehimize olan ‘Bilirkişi Raporu’ndan ve firari Ahmet Erdoğan’a hazırlattığı gerçek dışı Bilirkişi Raporunu Mehmet Baransu’ya makamında gösterdiğinden de hiç bahsetmiyor.”
Silahlı Kuvvetler’e en büyük darbe bu davayla indirilmişti. Sonra “Pardon, kumpasmış” dediler. Bu dava için daha çok şeyler yazılacak, söylenecek.