Piyasalar, ikinci turda kesinleşmeyen sonuçlara göre yüzde 52'nin üzerinde oy ile yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan'ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında bir değişim yapıp yapmayacağına odaklanmış durumda.

Dolar/TL'deki günlük yükselişler seçim döneminde daha önceye göre bir miktar hızlanarak devam etse de, günlük bazda sınırlı seviyelerde kaldı.

Piyasalarda olası bir değişiklik için iktidar tarafından yapılabilecek açıklamalar ve hafta bitmeden açıklanması muhtemel yeni kabine öne çıkan unsurlar arasında.

Bugün küresel piyasaların önemli bölümü tatil. Cumhurbaşkanlığında yarışan adayların da resmi programları bulunmuyor.

TL'DE KAYIPLAR SÜRÜYOR


Dolar/TL bugün 20.1050 seviyesindeki yeni tarihi zirveye kadar yükseldi.

Bu verilere göre TL dolar karşısında seçimlerin ilk turu öncesine göre yüzde 2.6 değer kaybederken, depremden bugüne yüzde 6.4, yılbaşından bugüne ise yüzde 6.9 kayıp yaşadı. TL'nin son dönemdeki yataya yakın seyrine rağmen son beş yıllık kayıp ise yüzde 80 seviyesinde.

Borsa İstanbul'da saat 1540 itibarıyla BIST 100 endeksi yüzde 3.7, bankacılık endeksi yüzde 2.4 yükselişle işlem görüyor.

Erdoğan seçimlerin kesin sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde bitirdiği bu seçimi iktidarını üçüncü on yıla uzatarak tamamlamış olacak. Erdoğan'ı destekleyen ittifak TBMM'de çoğunluğu seçimlerin ilk turunda elde etmişti.

BU HAFTA NETLEŞME BEKLENİYOR


Bir bankanın döviz masası işlemcisi bu sabah, "Kur korumalı mevduat, kurda devalüasyon riski ve piyasa şartlarıyla uyumsuz faiz seviyeleri gibi büyük sorunlar var. Bu hafta itibarıyla iktidarda ekonomi politikalarına bir tercih yapılması gerekecek. Bir kadro belirleme aşaması olacak. Bu aşamalar, bize önümüzdeki dönem uygulanacak politikalar açısından ciddi bir sinyal verecektir. Buna göre fiyatlamalar tahminler de bu hafta tüm bunların hepsi netleşmesini bekliyoruz" dedi.

Aynı bankacı Erdoğan'ın dünkü açıklamalarının bir değişim sinyali içerdiğini ancak bunun tam net olmadığını söyledi.

Erdoğan dün faizi düşürdükleri gibi enflasyonu da düşüreceklerini, bunu daha önce yaptıklarını belirtti. Ayrıca "Uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz" dedi.

"Enflasyonun yol açtığı fiyat artışlarından kaynaklanan sıkıntıları gidermek, refah kayıplarını telafi etmek, önümüzdeki günlerin en acil konu başlığıdır" diyen Erdoğan, "Bunları çözmek bizim için zor birşey değil. Bunları başbakanlığım döneminde faizi yüzde 4.6'ya, enflasyonu da yüzde 6.2'ye indirerek ispatlayan biz değil miydik? ... Şu anda faiz yüzde 8.5'e indirildi ve göreceksiniz enflasyon da inecek" diye konuştu.

İŞ DÜNYASI GÜNDEM EKONOMİYE GEÇSİN İSTİYOR


İş dünyasından gelen görüşler siyasetin gündeminin seçimden ekonomiye geçmesi gerektiği yönünde oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, seçim sürecinin geride kalmasıyla birlikte gündemin ekonomi ve ihracat olmasını beklediklerini belirterek, dövizin üzerindeki baskının kaldırılması gerektiğini söyledi.

İnşaat sektörü temsilcileri, üretim ve satışları artırıcı politikaların hızla devreye alınmasını talep ederken; üretim maliyetlerinin dizginlenmesi, yatırımları artıracak destekler verilmesi ve kredi faizlerinin düşürülmesi çağrısı yaptı.

TL'nin değer kaybını sınırlı tutmak için TCMB, seçimin ilk turunden önceki haftada 9 milyar dolar rezerv kaybederken iki seçim arasındaki ilk hafta da rezerv kaybı ise 3.5 milyar dolar oldu. Bankacılar rezerv kayıplarının geçen hafta da devam ettiğini hesaplıyor.

REZERV YETERLİLİĞİ ENDİŞE KAYNAĞI OLDU


Rezerv yeterliliği piyasalarda en önemli endişe kaynağı ve piyasaların ekonomi politikalarına uzun vadede sürdürülebilir olmadığı eleştirilerinin de kaynağı durumunda. Net uluslararası rezervler 19 Mayıs haftası itibarıyla 2002'den beri ilk defa eksiye düştü.

Seçimin iki turu arası kredi piyasası istisna ve zorunlu durumlar hariç bankacıların değimiyle "durma noktasına" gelmişti.

Mevduat faizlerinde önce yüksek montanlı işlemlerde yıllık yüzde 40 civarında getiri oluşurken bazı bankalarda bu oranlar seçim daha düşük tutara doğru da yayılmaya başladı. Bankacılar KKM ve mevduat hariç seçim döneminde "pek bir işlem" yapamadıklarını belirtmişlerdi.

Haftanın kalanında ise iç veri gündeminde Nisan ayı dış ticaret, ilk çeyrek GSYH, öncü PMI ile Mayıs ayına ilişkin öncü enflasyon ve öncü dış ticaret istatistikleri takip edilecek. (REUTERS)