Geçtiğimiz günlerde 12 kulüp tarafından kurulan Avrupa Süper Ligi, ilk darbeyi kurucu üyeleri olan Chelsea ve Manchester City'den yedikten sonra adeta parçalanmanın eşiğine geldi. Juventus ve Manchester United başkanlarının istifa ettiği iddiası gündemi yangın yerine çevirdi. Şampiyonlar Ligi formatına rakip olarak ortaya çıkan ve UEFA'nın şiddetle karşı çıktığı organizasyon, tüm futbol camiasının tepkisini çekmişti. Özellikle İngiltere'de kurucu üye kulüplerin taraftarları sokaklara dökülürken, Chelsea'nin Brighton ile oynayacağı maçtan önce stat önünde yaşananlar kamuoyunda bomba etkisi yarattı. [caption id="attachment_6386103" align="alignnone" width="1200"] Chelsea Kaptanı Petr Cech taraftarları sakinleştirmekte zorlandı. Foto: Reuters[/caption]

MANCHESTER CITY RESMEN AÇIKLADI

Takım otobüsünün önünü kesen yaklaşık 1000 kadar taraftarı, kaptan Petr Cech sakinleştirmekte zorlanırken "Sizi anlıyorum, bize zaman verin" ifadelerini kullandı. Yaşananların ardından BBC Sport, Chelsea'nin Avrupa Süper Ligi'nden çekilmek için belgeleri hazırladığını duyurdu. İki gün önce yapılan duyuruda Chelsea, Avrupa Süper Ligi'nde yer alan 6 İngiliz kulübünden biri olarak açıklanmıştı. O kulüplerden bir diğeri Manchester City de, Chelsea gibi ligden ayrılmak için düğmeye bastığını resmen duyurdu. Manchester City'den yapılan açıklamada, "Manchester City, Avrupa Süper Ligi için planlar geliştiren gruptan çekilme prosedürlerini resmen yürürlüğe koyduğunu doğrulayabilir" dedi. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin bu gelişme sonrasında "Manchester City'ye Avrupa futbol ailesine tekrar hoş geldin demekten dolayı mutluyum. Harika bir zeka gösterdiler. City, futbol için gerçek bir değer ve daha iyi bir gelecek için onlarla çalışmaktan memnunum" yorumuyla karşıladı.

SERVET YARDIMCI: "ÇÖZÜLME BEKLİYORDUK"

UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, TRT Spor'a yaptığı açıklamada "Aldığımız bilgiye göre Manchester City ve Chelsea çekilmiş, Atletico Madrid de muhtemelen çekilecekmiş. Çözülme bekliyorduk zaten. Öyle bir özelleşme, böyle bir darbe dünya futbolu için kabul edilemezdi" diyerek ayrılık iddialarını doğruladı.

BORIS JOHNSON: DOĞRU OLANI YAPTILAR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın gündüz saatlerinde "Avrupa Süper Ligi'ni bitireceğim" diyerek İngiliz ekiplerinin bu lige katılmasını engellemek için yeni yasa çıkaracağının sözünü vermişti. Bu açıklamanın iki kulübün kararını etkilediği ifade edildi. Chelsea ve Manchester City'nin kararı sonrası Twitter'dan paylaşım yapan Johnson,"Chelsea ve Manchester City'nin kararı -eğer onaylanırsa- kesinlikle doğru olanı ve bu yüzden onları takdir ediyorum. Umarım Avrupa Süper Ligi'ne dahil olan diğer kulüpler de liderlerini takip eder" dedi.

'AGNELLI VE WOODWARD İSTİFA ETTİ'

Yaşananların ardından Independent Gazetesi İtalya Serie A devi Juventus'un başkanı Andrea Agnelli'nin istifa ettiğini duyururken, Manchester United Yönetim Kurulu Başkanı Ed Woodward'un görevinden ayrılma kararı aldığı haberi gündemi sarstı. İddiaların ardından açıklama yayınlayan Manchester United Kulübü, 2013 yılında göreve gelen Woodward'un sezon sonunda görevini bırakacağı duyurdu. Bu iki haberin ardından Real Madrid ve Avrupa Süper Ligi'nin Başkanı Florentino Perez'in üzerinde de istifa etmesi konusunda büyük bir baskı olduğu öğrenildi. United sitesine konuşan Woodward, "United'a hizmet etmekten son derece gurur duyuyorum ve son 16 yıldır dünyanın en büyük futbol kulübü için çalışmak benim için onur. Kulüp gelecek için iyi bir konuma sahip ve yıl sonunda ayrılmak zor olacak" derken Avrupa Süper Ligi konusuna değinmemesi dikkatlerden kaçmadı. [old_news_related_template title="Avrupa Süper Ligi'nin 'para' hesabı ortaya çıktı! ABD modeli..." desc="12 kulüp tarafından kurulan Avrupa Süper Ligi oluşumunun, mali planları ortaya çıktı. Elit futbolun ekonomik kısmını baştan aşağıya değiştiren plan, ABD tarzı bir yaklaşımı içeriyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/20/iecrop/https___d1e00ek4ebabms.cloudfront.net_production_c9135a88-69b3-481f-a70e-55f54c730b25_16_9_1618926171.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/spor/futbol/avrupa-super-liginin-para-hesabi-ortaya-cikti-abd-modeli-6385579/"]

SEVİNÇ PATLAMASI YAŞANDI

Stamford Bridge etrafını saran Chelsea'li taraftarlar, kulübün Avrupa Süper Ligi'nden çekilme kararını duyduktan sonra büyük bir sevinç yaşadı. O anlar kameralara böyle yansıdı:

LIVERPOOL FUTBOLCULARINDAN AÇIKLAMA

Liverpool Kaptanı Jordan Henderson, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile "Avrupa Süper Ligi'nin yapılmasını istemiyoruz. Takım olarak duruşumuz bu. Kulübe ve taraftara olan bağlılığımız sorgusuz ve koşulsuzdur. Asla yalnız yürümeyeceksiniz" diyerek takım olarak Avrupa Süper Ligi'ne karşı olduklarını duyurdu.

GUARDIOLA ELEŞTİRDİ, CITY HAREKETE GEÇTİ

Gelen tepkiler üzerine geri çekilme kararı alan Manchester City cephesinin, futbolu temelden sarsan bu plana dahil olmama kararı aldığı belirtildi. Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, bugün yaptığı açıklama ile Avrupa Süper Ligi'ni eleştirmişti. "Eğer kaybetmenizin önemi kalmazsa spor, spor olmaktan çıkar" diyen Guardiola, şu ifadeleri kullanmıştı: "Eğer eforla başarı arasında ilişki kurulamazsa spor, spor olmaktan çıkar. Eğer kaybetmenizin önemi kalmazsa spor, spor olmaktan çıkar. En üst düzeyde rekabet etmek istediğimi söyledim ama liglerin en iyileri turnuvaya katılamazsa, adaletten söz edilemez."Takımların zirvede mücadele edip elemelere katılamaması adil değil. Kulübümü destekliyorum ve bu kulübün bir parçası olmayı seviyorum. Ama benim de fikrim var ve ben, yöneticiler için rahatsız edici de olsa fikirlerimi söylemekten çekinmem." [old_news_related_template title="İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Süper Ligi'ne engel olacak" desc="İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere sınırları içerisinde Avrupa Süper Ligi maçlarının oynanmasını yasaklayacak bir yasa çıkaracaklarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/20/iecrop/boris-johnson-reuters_16_9_1618919471.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/spor/futbol/ingiltere-basbakani-boris-johnson-avrupa-super-ligine-engel-olacak-6385306/"]

"ÇIKIP ANLATSINLAR"

"Avrupa Süper Lig'i kuran komitenin dünyanın dört bir yanına gitmesini ve bu kararı nasıl aldığını açıklamasını isterim. Dünya çapında bir konu ve bu takımların neden Süper Lig'de olduğunu ve diğerlerinin neden olmadığını herkese anlatmalılar. Örneğin, 4-5 Şampiyonlar Ligi kupası kazanan Ajax neden bu ligde yok? Çıkıp bunu anlatsınlar..."

DE BRUYNE DE TEPKİ GÖSTERDİ

Manchester City'nin yıldız futbolcusu Kevin de Bruyne de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Avrupa Süper Ligi projesini sert bir dille eleştirdi. Belçikalı yıldız, "En önemli kelime REKABET. Bunun büyük bir iş olduğunu biliyoruz ve bu işin bir parçası olduğumu biliyorum. Ama ben hala futbol oynamayı seven bir çocuğum" ifadelerini kullandı.

BARCELONA'DAN GERİ ÇEKİLME SİNYALİ

Öte yandan Süper Lig'in kurucuları arasındaki Barcelona'nın Başkanı Joan Laporta da yaptığı açıklama ile geri çekilme sinyali verdi. Laporta, "Barcelona, kulüp üyeleri oylarını verene kadar Avrupa Süper Ligi'ne katılmayacak. Bu kulüp, onların kulübü. Karar da onların" ifadelerini kullandı.