Bozulan ev sahibi kiracı ilişkilerine eklenen son halka Vakıflar Genel Müdürlüğü oldu. Bünyesinde binlerce kiracısı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü neredeyse tüm konut kiracılarına yeni yılda yüzde 900’e yakın zam yapmaya hazırlanıyor. Enflasyon ile mücadelede üstün bir başarı yakalayan Vakıfların kiracılarını yakın dönemde zor günler bekliyor…

VATANDAŞ İNSAFLI ÇIKTI

Konut kiralarına 11 Haziran 2022 tarihinde getirilen yüzde 25’lik zam sınırlaması sonrasında ev sahipleri ile kiracılar arasında ilişkiler neredeyse bitme noktasına gelmişti. Tam iki yıl boyunca devam eden uygulama sonrasında 1 Temmuz 2024 tarihinde yüzde 25’lik artış oranının kaldırılması acaba kiracı kiralayan ilişkilerini bir az olsun normale döndürür mü diye düşünürken, Vakıflar'ın mülk sahibi olduğu taşınmazlardaki yüzde 900’lere varan kira artışının yapılmak istenmesi, sadece bir evi olup da alacağı kira ile hayatına idame ettirmek zorunda olan emeklinin, işçinin, memurun ne kadar insaflı olduğunu ortaya çıkarmış oldu.

Son iki yıl içerisinde gerçekleştirilen kira artışlarının hiçbirinde yüzde 900’e varan bir artış talebine ne adliyede ne de sosyal çevrimizde hiç rastlamadık. Enflasyon karşısında eriyip giden vatandaşın en fazla yüzde yüz artış talep ettiğini duyduk ama yüzde 900 zam talebi ile karşılaşan hiç olmamıştır sanırım.

ADLİYELER DOLDU TAŞTI

Geçtiğimiz iki yıl içinde yasal artış miktarının üzerinde zam yapmak isteyen ev sahipleri ile kiracılar arasında o kadar çok dava açılmıştı ki neredeyse adliyelerde kiradan başka bir hukuki mesele konuşulmaz olmuştu. Davanın açılmasından bir yıl sonraya verilen ilk duruşma günleri, tarafların anlaşamadığı zam miktarları derken kanun koyucu tarafından hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk kanununda yapılan düzenleme ile kira davalarının bir kısmı arabulucu ile çözülmeye çalışıldı. 1 Eylül 2023 tarihinde zorunlu hale gelen kira davalarındaki arabuluculuk sonrasında kira uyuşmazlıklarında 273 bin 511 başvuru olmuş, bunun 114 bin 346'sı anlaşmayla sonuçlanmıştı.

ENFLASYONLA MÜCADELE GÖZ YAŞARTTI

Merkez Bankası tarafından uygulanan sıkı para politikası ve sıkı likidite koşulları, kredi kartı kullanımına getirilen sınırlama, faizlerin yüksek tutulması, hatta enflasyonu baskılamak için iki yıl boyunca konut kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik sınırlama sonrasında; Kayseri’de 2.500 liradan 25.000 liraya yükseltilmek istenen kiralar, İstanbul’da ise 6.700 liradan 55 bin liraya yükseltilmek istenen konut kiraları enflasyonla mücadelede gerçekte göz yaşarttı.

İstanbul’da Vakıflara ait konutlarda kira başlangıç tarihinde 800 usd civarında olan kiralarda yeni dönemde 1.800 USD kiranın çıkarılmak istenmesi gerçekten hayret verici. Maaşını dolarla kazanmayan, emekli maaşı dolarla güncellenmeyen bu vatandaş nasıl bu zamları karşılayacak.

Emekli İbrahim amca aldığı maaşla kira mı versin, aidat mı ödesin, pazar mı yapsın, fatura mı ödesin!!!

Yenilenen dönemi 2024’ün geride bıraktığımız aylarında olan kira sözleşmelerinde mal sahipleri kiracısında en fazla yüzde 65,93 bir artış talep edebilmişken, Vakıfların yüzde 900 talebini kim karşılayabilecek onu da hep birlikte göreceğiz.

 

Önceki yıllarda deden toruna geçen kiralık mülk hikayelerini duyduğumuz vakıflar bu yıl kira artışında en iddialı mal sahibi olacak gibi.