Marmaray tüp geçidi inşaatı nedeniyle çevresi adeta kapatılıp kuşatılmış olan Sarayburnu Atatürk Anıtı, bugün 87 yaşına giriyor. Cumhuriyet Türkiye'sinin bu ilk anıt heykeli, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı için Samsun'a giderken İstanbul'dan hareket ettiği yere 3 Ekim 1926'da konulmuştu.

Türkiye'deki ilk Atatürk heykeli, 87 yıl önce bugün (3 Ekim 1926) Sarayburnu'na konuldu. Heykelin olduğu nokta, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı için Samsun'a giderken İstanbul'dan hareket ettiği yerdir. Bronzdan dökülmüş olan heykel, Avustralyalı heykeltıraş Heinrinck Krippel'e aittir. Marmaray tüp geçit çalışmaları nedeniyle iyiden iyiye görünmez bir halde kalan Atatürk heykeli, onun muhteşem mazisini bilenlere gurur vermeye devam ediyor.



Kaide ve heykel olmak üzere iki kısımdan oluşan anıt, iki kademeli dörtgen bir platform üzerinde yer almaktadır. Kaidenin üç cephesine bronz madalyon şeklinde yazıtlar monte edilmiştir. Ne var ki, artık bunların hiçbirisi mevcut değildir. Dikdörtgen kaide üzerinde sivil giysili Atatürk, devlet adamı kimliğiyle görülmektedir.



Sarayburnu Atatürk Anıtı, ele alınan dönem içinde Atatürk'ün devlet adamı kimliği ile betimlendiği az sayıdaki örneklerden birisidir. Atatürk'ün sağ eli belinde, sol elini yumruk biçiminde sıkmış, başı dik, kaşları hafif çatık, gözleri hafif kısıktır. Vücudu yay gibi gergin, dinamik duruşu ve bu mimikleriyle bir kararlılık ifadesi taşımaktadır.