[caption id="attachment_995371" align="alignnone" width="670"] FOTO: REUTERS[/caption]

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçaklarından birinin düşürülmesinden sonra Ankara-Moskova arasındaki gerilim, dünya basınında da geniş yer bulmaya devam ediyor. Son olarak yaşanan bu kriz hakkında değerlendirmede bulunan BBC, en kaygı verici durumun her iki ülke liderlerinin ne yapacaklarının önceden kestirilememesi olduğunu yazdı.

Son gelişmelerin iki ülke ilişkileri açısından ne anlama geldiğini değerlendiren Mark Lowen imzalı yazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir arasında birçok ortak nokta bulunduğu belirtilerek, “Erdoğan geçen yıl Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığına geçtiğinde Putinleşmekle suçlanmıştı. İki adam arasında gerçekten de ilginç benzerlikler var. Her ikisi de güçlü adam imajı çiziyorlar. Her ikisi de destekçileri tarafından hayranlığına hedef olurken, kendilerini demokrasiyi erozyona uğratıp ülkelerini tecrite sürüklemekle suçlayan muhaliflerinin nefretine hedef oluyorlar” denildi.

Yazıda “Her iki lider de son krize aynı şekilde karşılık veriyor: Sert bir dil kullanıyor ve kuvvet gösterisi yapıyorlar” ifadesine yer verildi.

Her iki liderin popülerliğinin de milliyetçi dalgayla yükseldiği belirtilen yazıda, Kırım işgalinin Putin'in popülerliğini artırırken, PKK'ya karşı kullandığı milliyetçi üslupla sertlik politikasının da Erdoğan'a son seçimlerde ezici bir zafer kazandırdığı hatırlatıldı.

BBC, iki ülke arasındaki karmaşık ilişkiler ve ekonomik çıkarlar nedeniyle her iki liderin üsluplarının yumuşamasının muhtemel olduğunu belirterek, “Ama bu durumun vahametini ortadan kaldırmıyor. Her iki güçlü adamın bir ortak noktası da ne yapacaklarının önceden kestirilememesi. Muhtemelen en kaygı verici durum da işte bu” diye yazdı.