Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör örgütü IŞİD’le mücadele bağlamında Suriye’de ulusal çıkarlarını koruduklarını vurguladı ve Suriye’de teröristlerle mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Putin, ABD'nin bölgede terörist grupları desteklediğini de sözlerine ekledi. 

Soçi’de düzenlenen Valdai Kulübü'nün toplantısında konuşan Putin, teröristlerle mücadeleyi anlatırken, eski Sovyet yıllarından kalma kavga kuralını da hatırlattı. Putin, “Suriye’de teröristlere karşı savaşmak lazım. 50 yıl önce Leningrad sokağı (doğduğu ve büyüdüğü kent) bana şu kavga kuralını öğretti: Eğer kavga kaçınılmazsa, bu durumda ilk yumruğu sen atacaksın!” dedi.



'ABD TERÖRÜ DESTEKLİYOR'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'yi bölgede 'terörü desteklemekle' suçladı. Washington'un bölgede 'çifte oyun' oynadığını söyleyen Putin, ABD'yi kişisel çıkarlarını takip etmekle suçladı.

Putin ABD'yi, beğenmediği rejimleri devirmek için terörist grupları kullanmakla suçladı. ABD'nin bölgedeki satranç oyununda terörist grupları birer yem olarak kullandığını söyleyen Putin, bu grupların 'ılımlı' ve 'ılımlı olmayan' diye ayrılmasının bir anlam ifade etmediğini belirtti.


'ASKERLERİMLE GURUR DUYUYORUM'


Teröristlerin Rusya için tehlike oluşturduğunu tekrarlayan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Suriye’de çıkarlarımızı koruyan askerlerimizin hepsi kahraman. Onlar kendi hayat ve sağlığını riske atıyor. Onlar bu mesleği gönüllü şekilde tercih etti. Ben onlarla gurur duyuyorum.” şeklinde konuştu.


'IRAK'A HAVA OPERASYONU DÜŞÜNMÜYORUZ'


Putin, “Biz Irak hükümetinden herhangi bir yardım talebi almadık. Elbette Irak’ta hava operasyonu planı yok. Biz Irak’a silah arz ederek yardımcı oluyoruz. Bunu halen yapıyoruz. Irak yönetiminin terörle mücadelesinde silah ve mühimmat arzı ile katkı sağlıyoruz.” dedi.

Rusya’nın Irak hükümeti ile Suriye’de devam eden operasyonlar çerçevesinde istihbarat paylaşımı da yaptığına değinen Vladimir Putin, “Bildiğiniz üzere İran, Rusya, Suriye ve Irak, Bağdat’ta kurulan istihbarat merkezi üzerinden IŞİD dahil olmak üzere, terörle mücadelede bilgi paylaşımı yapıyor.” bilgisini verdi.