Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin temmuz ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi temmuzda, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19,75 yükseldi ve 194 puana çıktı.

AVM'lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre 32 puan artarak metrekare başına 738 liraya ulaştı. Verimlilik, İstanbul'da 787 lira, Anadolu'da ise 706 lira oldu.

Aynı dönemde kategoriler bazında ciro endeksinde de yüzde 20'lik artış yaşandı. En yüksek ciro artışı ise yüzde 30 ile "diğer alan" cirolarında görüldü. Bunu, yüzde 28'le teknoloji, yüzde 17'yle yiyecek, yüzde 15'le giyim, yüzde 14'le hipermarket ve yüzde 13'le de ayakkabı-çanta kategorileri izledi.

Ziyaret sayısı endeksi ise temmuz 2015 döneminde yıllık bazda yüzde 6,06 yükseldi.

YAZ AYLARINDAKİ ARTIŞ SEVİNDİRİCİ

AYD Başkanı Hulusi Belgü, AVM Endeksi'ndeki yüzde 19,75'lik artışa ilişkin değerlendirmesinde, "Yaz aylarının yaşandığı bu dönemdeki artış oldukça sevindirici" ifadesini kullandı.

Bayram alışverişleri, yaz indirim kampanyalarının başlaması ve Orta Doğu ülkeleri ağırlıklı olmak üzere turizm sezonunun pozitif etkilerinin endeksi yukarı taşıdığını belirten Belgü, şunları kaydetti:

"AVM'lerde farklı kategorilerinin tamamının yükselmesi de verimlilik açısından önemli. Devletin kredi kartları ve çeşitli finansman koşullarında getireceği yeni düzenlemelerle bu artışın sürekli devamının olacağına inanıyoruz. Sektör olarak bundan sonra hızlı kur artışlarının yaşandığı ağustos ayı verilerini bekleyeceğiz. Bununla birlikte, eylül ayında bayram ve sonrasında okulların açılması, yılbaşının yaklaşması yükselme trendinin devam edeceğinin önemli göstergeleridir."