SOZCU.COM.TR

Suruç'taki bombalı saldırının ardından, güvenlik güçlerine yönelik saldırıların devam etmesi, Işid ve PKK'ya yapılan operasyonların ardından PKK'nın ateşkesi sona erdirdiğini açıklaması TL üzerindeki baskıyı arttırdı. Gün içinde 2,78'i geçen dolar/TL, akıllara 3 TL'yi görecek mi sorusunu getirdi.

Sözcü Gazetesi Yazarı Duayen Ekonomist Ege Cansen, dolar kurunun gidişatını değerlendirdi. Doların 3 TL olmasının uzak bir ihtimal olmadığını belirten Cansen, ancak şu anda piyasalarda henüz bir panik havasının oluşmadığını bu yüzden doların 3 TL olmasını kısa vadede beklemediğini ifade etti.

PANİK HAVASI HENÜZ YOK

Cansen "Bizim gibi bir ülkede gergin bir ortam olduğu zaman o ülkede her zaman devalüasyon görülür. Doların 3 lira olması tabi ki uzak bir ihtimal değil. Fakat bunun için gerekli koşulların oluşması gerek. Yabancı yatırımcının ülkeden kaçışı sonucu kur bu seviyeye çıkabilir. Sert kur hareketi, borsanın çakılması ve tahvil faizlerinin aşırı yükselmesi ile bu kaçış anlaşılabilir. Borsa düşüşte ve faizler çift haneleri buldu, fakat endişe edilecek bir hava henüz oluşmadı. Kısa vadede doların 3 TL olmasını beklemiyorum. Fakat hükümetin aldığı önlemler işe yaramazsa, piyasada moral çok bozulursa tabi ki olabilir ama şu anda böyle bir panik havası henüz yok" dedi.

FED ÇOK ETKİLEMEZ

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri arttırması ile TL'nin pek etkilenmeyeceğini belirten Cansen, yurt dışı piyasaların bu duruma karşı fiyatlandırma yaptığını belirtti. Cansen sözlerini "FED'in faiz arttırmasına dolar/TL'den değil, sepetten ya da euro/dolar'dan bakmak lazım. Öncelikli olarak euro/dolar, daha sonra sepetteki diğer kurlar etkilenir. FED'in faiz arttırımı yurt dışı piyasalarda zaten satın alınmıştır. Bu yüzden çok etkileyeceğini düşünmüyorum" diyerek sonlandırdı.