Ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle dün Türkiye saatlerce elektriksiz kaldı. Türkiye'yi felç eden ve saatler süren bu kesintinin nedeni olarak Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ege Bölgesi'nde devre dışı kalan bir santralin domino etkisi yaparak tüm Türkiye'yi etkilemesi olarak gösterdi.

İŞLETME KUSURU

ODTÜ'de öğretim üyesi olan Osman Sevaioğlu, sorunun kaynağını Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'deki (TEİAŞ) işletme kusuru ve bir B planı olmayışına bağladı. Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Sevaioğlu, ülkedeki soruna bir santralin devre dışı kalmasınının neden olduğunu fakat santralin devre dışı kalmasından dolayı yedek sistemlerin devreye girmesi halinde hiç sorun yaşanmayabileceğini ifade etti. Sevaioğlu "Batı bölgelerinde günlük 799 megawattlık üretim yapan bir santral devre dışı kaldı. Yüzde 5'lik bir katkının eksilmesi, frekansta düşüme yol açtı. Sistem operatörünün derhal sıcak yedeklerden birini devreye alması lazımdı. Santralin yarattığı eksiklikten kaynaklanan enerji eksikliğini kapatması lazımdı. Herhalde böyle bir yedek bulamadılar. O anda böyle bir yedeğin olması lazım, işletme kusuru."dedi.

ENERJİ NAKİL HATLARI YETERSİZ

Sevaioğlu, yedek sistemin devreye sokulamaması halinde B planı olarak tek bir şehrin elektriğinin kesilmesiyle sorunun hallolabileceğini ama B planının da uygulanamadığını söyledi. Sevaioğlu "B planı olarak bir şehirde, Konya, Sivas veya Manisa gibi 799 megawattlık kullanımı olan şehrin elektriğinin kesilmesi lazımdı dengelemek için. Kesilememesi domino etkisi yarattı. Mühendislik hatası. Frekans yükleri kaç hertze düşerse, kaç megawatın devre dışı bırakacağı bellidir. Enerji nakil hatlarında da bir yetersizlik var." dedi. Sevaioğlu, ulusal elektrik sisteminin bir bütün olduğu ve hizmeti veren TEİAŞ'ın bir kamu şirketi olduğunu, özel sektörün bundan hizmet aldığını sözlerine ekledi.

Kesintinin Türkiye’ye faturası 600 milyon $

Kesintinin Türkiye’ye faturası 600 milyon $



İstanbul'da kabus devam ediyor

İstanbul'da kabus devam ediyor