CNBC-e'nin haberine göre kriz kahini olarak anılan ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye'nin son yıllarda hep seçime odaklandığını, ekonomiye öncelik tanıyamadığını söyledi. New York Üniversitesi Profesörü Roubini, Türkiye’nin önce siyasi denge kurması gerektiğini, daha sonra küresel arz/talep dengelerine ayak uyduracağını kaydetti.

"TCMB BAĞIMSIZ HAREKET ETMELİ"

Roubini, "Türkiye bir demokrasi. Seçim sonucuna saygı duymalıyız. Seçim sonucuna göre piyasa dostu ekonomi politikası benimsenmeli" diye konuştu. Roubini, cari açığın hala yüksek ve enflasyonun da hedefin üzerinde olduğuna dikkat çekerek TCMB'nin para politikasını sıkılaştırması gerekebileceğini söyledi. Roubini "TCMB ekonomik verilere göre bağımsız hareket etmeli" dedi. Kriz kahini Türkiye'de zayıf büyümenin nedeninin yapısal reformların yapılmaması olduğunu kaydetti.

"TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLER"

Roubini Yunanistan'la da ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yunanistan'la ilgili uzlaşı çıkacağını umduğunu söyleyen Roubini, Yunanistan krizinin risk iştahını kaçırarak Türkiye'yi de etkileyeceğini kaydetti. Roubini küresel ekonomiyle ilgili olarak ise dünyanın yavaş büyümeden arz ve talebe yönelik reformlarla kurtulacağını belirtti. Fed'in bu yıl Eylül-Aralık'ta faiz artıracağını öngören Roubini, faiz artışının gelişen ülkeleri Mayıs 2013'teki kadar etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.