Foto: Age


Reuters'ın haberine göre, Rus doğal gaz devi Gazprom CEO'su Alexei Miller, Türkiye'nin Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz isteğinin reddedildiğini söyledi.

Türkiye ile Rusya yaklaşık iki yıl önce bu konuda mutabakat sağlamıştı.

Babacan: Ateş çemberindeyiz

Babacan: Ateş çemberindeyiz

Fakat Miller en az 2 milyar metreküp gazın, planlanan Türk Akımı boru hattından gönderilebileceğini belirtti.

Diğer yandan Gazprom’un Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev, birkaç gün önce yaptığı açıklamada Türk Akım doğal gaz boru hattı projesinin ilk hattının başlatılmasını ertelenebileceğini, Türk Akım’ın ilk hattı için daha önce 2016 sonu olarak duyurulan hedefin, 2017 yılı sonu olarak revize edilebileceğini vurgulamıştı.

İRAN: ÇOK ALIRSANIZ İNDİRİM YAPARIZ

İran Milli Petrol Şirketi'nin Uluslararası İlişkiler Direktörü Azizullah Ramazani ise doğalgaz fiyatında Türkiye ile aralarında devam eden anlaşmazlığın çözülmesi için müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Fars ajansının haberine göre, iki ülkeden delegelerin sorunun bir ay içinde çözmek amacıyla görüştüğünü aktaran Azizullah Ramazani, "Türkiye, satın aldığı doğalgaz miktarını artırırsa daha düşük fiyatla alım yapabilir" dedi.

Türkiye, 1996'da İran'dan gaz almak için 25 yıllığına anlaşma imzalamıştı. Fakat Türkiye, İran'ın sattığı gazın fiyatının yüksek olduğunu belirterek yüzde 25'lik indirim talep ediyor. Türkiye, bu konuda İran'ı uluslararası mahkemeye de verdi.

Suriye'deki askeri faaliyetleri sebebiyle Rusya'ya tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz Rusya'nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye'yi kaybetmek, Rusya için ciddi kayıp olur. Türkiye gerektiğinde doğalgazı çok farklı yerlerden temin edebilir" demişti.

Doğalgazda Rusya'ya mahkumuz

Doğalgazda Rusya'ya mahkumuz