Foto: Reuters


sozcu.com.tr / EKONOMİ SERVİSİ

Ankara katliamının ardından haftaya gergin başlayıp, daha sonra gevşeyen dolar, güne yükselişle başladı. Çin ithalat verilerinin beklenenden daha fazla düşmesi, piyasalarda yeniden ‘Çin tedirginliği’e neden oldu.

Pazartesi gününü 2.9235 düzeyinde kapatan dolar sabah 9 sularında 2.9350’ye yükseldi. Dün 3,3252 ile günü kapatan euro ise aynı saatte 3.3388’den işlem görüyor.

Diğer yandan, Ankara’daki patlamayı ve piyasalardaki gelişmeleri sozcu.com.tr’ye değerlendiren Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, öncelikle Ankara’daki saldırı için başsağlığı dileyerek, bir daha böyle acıların yaşanmamasını umut ettiğini söyledi.

Doların Ankara katliamına verdiği tepki konusunda piyasaların tepkisini anlamanın kolay olmadığını, farklı beklenti ve dinamiklerle çalıştığını belirterek, “Biz de en önemli gösterge tahvildeki 11-12 bandıydı. Bu bant aşılmadı. Dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmaya ara verdi ve Fed’in faiz artırım algısı ötelendi. Bunlarla birlikte dolarda 2.89’a kadar hareket gördük” dedi.

Seçimin piyasalar için artık çok daha önemli olduğunu ve piyasaların buna baktığını anlatan Paksoy, “Özellikle bu son olaydan sonra seçim çok daha büyük önem arz ediyor. Seçim sonrası çıkacak meclis aritmetiğine göre hükümet kurulması ve bir otoritenin başında olması piyasalar için çok önemli. Şuan geçici hükümet görevde ve bakanlar sürekli değişiyor. Yani kimsenin sorumluluk almadığı bir durum. Piyasa bunun ortadan kalmasını istiyor” diye konuştu.

Ankara saldırısının ardından Türkiye’nin piyasalarda tam olarak negatif ayrışmadığını belirten Paksoy, şöyle devam etti: “Bizim gözümüz gösterge tahvilde olacak. 11’in üzerine kalıcı mı yerleşiyor, yoksa 11’in altında mı kalıyor. Faize bağlı olarak dolardaki hareketin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Piyasalar için iki şey önemli birincisi Fed, ikincisi seçim sonuçları hükümet kurulma olasılığı. Bir diğer önemli konu ise Suriye. Bu konu da yakından takip edilecek. Çünkü artık Rusya da var ve Suriye konusunun geleceği piyasalar için önemli olacak.”

Dolarda 2.90’ın önemli destek olduğunu kaydeden Paksoy, bu rakamında altında kapanış gelmesi halinde 2.85-2.80’e kadar gerileyebileceğini söyledi. Paksoy, 2.95-2.97 direncinin üzerine çıkması halinde ise doların 3’ü üzerine çıkarak yeni rekorlar kırabileceğine işaret etti.