Danıştay 5. Dairesi seçim sonrası yapılan jet atamaları iptal ederken bu atamaları da kazanılmış hak olarak saymadı. Danıştay ayrıca bu atamaların kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşmadığını vurguladı. 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan seçimlerin ardından “geçici AKP hükümetinin” Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na kadar bir çok birimde 663 atama yaptığı ortaya çıktı.

 DANIŞTAY'DAN HAK KAYBI VURGUSU

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Danıştay’ın seçim sonrası yapılan atamalarla ilgili içtihat niteliğinde olan Danıştay 5. Dairesi’nin kararına işaret etti. Danıştay 2002 seçimlerinden sonra AKP hükümeti kurulmadan koalisyon hükümetince yapılan atamalar için verdiği kararda kamu yararı olmadığı ve hizmet gerekleriyle bağdaşmadığı gerekçesiyle atamaları iptal etti. Danıştay ayrıca atanan bu kişilerin hak kaybına uğramadığını da vurguladı. Gök de, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra 663 atama yapıldığını belirterek şunları söyledi:

 

MEB'e Danıştay sorusu

MEB'e Danıştay sorusu

''7 Haziran'dan sonra oluşan yeni Meclis yapısı içerisinde bir istifasını sunmuş ve yeni kurulacak hükümetin başlama tarihine kadar usuli ve şekli işlemleri yapmakla görevli bulunan bir hükümet hala kendisini 7 Haziran’dan önceki hükümet gibi algılıyor ve tasarruflarda bulunuyor. İktidardan düşmüş bir parti, hükümet görevini devredeceği hükümete kadar geçici hükümet işlevi görür. Sadece devletin rutin şekli görevlerini yerine getirir. Sanki kendi hükümetmiş gibi davranacak bir pozisyon içinde değildir. İktidardan düşmüş olan hükümet istifasını sunup kabul edildiği süreçten bugüne kadar çıkardığı kararnamelerle, 663 üst düzey atamayı gerçekleştirmiştir.

 

‘Tecavüz kaçınılmazsa zevk al’ dedi ve…

‘Tecavüz kaçınılmazsa zevk al’ dedi ve…

Bunların içinde kaymakamlar, elçiler, devletin bütün bakanlıklarının kadrolarına doldurulan atamalar var. Bilim ve Teknoloji Başkanlığı gibi çok önemli kurumlara 663 atama, üçlü kararnameyle, bakanlar kurulu kararnamesiyle iktidardan düşmüş bir hükümet tarafından gerçekleştirilmiştir. Büyükelçisinden adalet müfettişine, gençlik ve spor müşavirinden, kalkınma, bilim ve sanayiden, MSB’ye, Çalışma Bakanlığı’ndan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, İçişleri, Maliye, Ulaştırma… bütün bakanlıklarla ilgili 663 üst atama. Nedir bu telaş? Yangından mal kaçırıyorsunuz? Bu teammüllere uygun mudur, ahlaka uygun mudur?  663 kişi, hepsi elimizde. Tek tek nereye hangi kuruma hangi tarihte atandığını biliyoruz.''

 


"Tayyip Erdoğan’ı hiçbir zaman affetmeyeceğim"