KAMİL ELİBOL/ ANKARA

Bu yıl KKTC üniversiteleri için 18 bin 843 kontenjan ayrıldı. 10 bin 759 öğrenci bölümleri tercih ederken, 8 bin 84 bölüm boş kaldı.

KREŞ ÜCRETİ GİBİ
KKTC’de en son açılan Akdeniz Karpaz Üniversitesi adeta “kreş” ücreti gibi uygun fiyatları ile eğitim imkanı sunuyor. İşletmecilik, Havacılık, Turizm ve Otelcilik ile Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokullarının yer aldığı üniversitenin en ilginç özelliği mezunlarının iş kaygısı yaşamaması. Türk öğrenciler yıllık 5 bin 775 TL ücretle Karpaz’da eğitim görebiliyor.

SİVİL HAVACILIK
Üniversitenin en cazip bölümleri arasında; yer hizmetleri yönetimi, sivil havacılık kabin hizmetleri ile mutfak sanatları (aşçılık) bulunuyor. Sivil havacılık eğitimleri Ercan Havaalanı’nda aşçılık eğitimleri ise üniversitenin 5 yıldızlı mutfağında uygulamalı olarak veriliyor.

ADADA 75 BİN ÖĞRENCİ
18 yıl sonra Kıbrıs’ta kurulan ilk özel üniversite olan Akdeniz Karpaz Üniversitesi, 2012 yılında eğitim kervanına katıldı. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Erbaş, adada 75 bin öğrencinin eğitim aldığını belirterek, Kıbrıs’ta eğitimin yıllık maliyetinin 750 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Erbaş, “Adada 93 ülkeden öğrenci eğitim alıyor. Her yıl 30 bine yakın öğrenci geliyor. Eğitim İngilizce yapılıyor. Burada eğitim alan öğrencinin iş bulma imkanı oldukça yüksek. Türkiye’ye vize kolaylığı yapan ülkelerin Kıbrıs’a girişi de aynı şekilde geçerli oluyor” dedi.

İŞ GARANTİLİ EĞİTİM
İş bulma açısından gözde bölümler arasında yer alan sivil havacılık, aşçılık ve otelcilik hizmetlerinde uygulamalı eğitimler verdiklerini anlatan Erbaş, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:
“Ercan Havalimanı’nın işletmesi iki yıl önce özel bir şirkete verildi. Türkiye’nin en büyük dördüncü havaalanı buraya yapılacak. Biz de üniversite olarak ortaklığa gittik. Sivil havacılık bölümünün havalimanında bir sınıfı bulunuyor. Öğrenciler kuleye çıkıp pilot ve kule görevlisi arasında geçen konuşmaları dinliyor. Uçak içinde ve kabinde dersler veriliyor. Ayrıca bu öğrenciler İngilizce öğreniyor. Mesleki eğitimi yerinde veriyoruz. Amacımız iş imkanı bulunan alanlarda kalifiye öğrenci yetiştirmek. Rusya’da kokpit tasarımcılığı yapan Alexander Eremichev öğrencilere ders veriyor. Türkiye’nin yıllık havacılık hizmetlerinde alması gereken personel sayısı 8 bin kişi. Ortadoğu ülkeleri Türkiye’ye başvurarak her yıl 25 bin havacılık personeli istiyor”

ÜÇ AYDA AMORTİ EDİYOR
Üniversiteden mezun olan öğrencilerin yüzde 84’ünün ilk ay iş bulduğunu belirten Erbaş, “Bizden mezun olup hosteslik yapan ve otellerde aşçılık yapan gençler 3-4 aylık kazançları ile eğitim masraflarını amorti ediyor” dedi.  Aşçılık bölümünde okuyan öğrencilerin dördünün bu yıl Türkiye’de yapılan yemek yarışmasında birincilik kazandığını anlatan Erbaş, ““Karpaz’da yüzde 82 gibi yüksek bir devam oranıyla eğitim veriyoruz. Bu oran Kıbrıs ortalamasının çok üzerinde” diye konuştu.

YURT SIKINTISI GİDERİLSİN
Kıbrıs’ta öğrencilerin kalacağı yurtların çok az olduğunu ifade eden Erbaş, Türkiye’nin öğrenciler için yurt desteğinde bulunması gerektiğini söyledi. Özellikle YURTKUR’un 2 bin öğrencilik yurt yapması halinde sorunun çözüleceğini vurgulayan Erbaş, “Öğrenciler kiralık evlerde kalıyor. Burada kiralar bin 500 TL’den başlıyor. Tabi bu durum da öğrencileri zora sokuyor” ifadelerini kullandı.