Almanya'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Davutoğlu'nun Eylül 2013'te Gülen ile görüşmesinden sonradan haberim oldu" sözlerine cevap verdi.

"İSTERSE KAYITLARI YAYINLASINLAR!"

Davutoğlu "Fethullah Gülen ile yaptığım görüşmeden Sayın Abdullah Gül'ün haberi vardı. Gitmeden önce de dönüşte de kendisine bilgi verdim. Sayın Abdullah Gül'e saygım sonsuz ama zihnim çok berrak, ben hiçbir görüşmeyi devlet kaydı dışında yapmadım. Paralel yapı isterse tüm görüşme kayıtlarını yayınlasın. Bu bir nezaket ziyarerti değildi, kayıtları varsa yayınlasınlar." dedi.

Davutoğlu gazetecilere yaptığı açıklamadan sonra Dortmund'da Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından düzenlenen "Dortmund Buluşması" etkinliğinde konuştu. Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:

-Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için dövizli askerlik bedelini ya da harcını 6 bin avrodan bin avroya indiriyoruz.

-Özellikle boşanma, miras meselelerinde söz konusu olan tanıma ve tenfiz davalarını hızlandırarak kolaylaştırıyoruz. Yani Almanya'da alınan bir hukuki kararın Türkiye'de tanınması, orada alınan kararın burada tanınması için talimatları verdim. Artık iki hukuki işlem olmayacak. İnşallah hukuki işlemleriniz en kolay yoldan yapılacak.

-Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için 217 avro olan pasaport harçlarını 100 avroya indiriyoruz.

-Bütün Avrupa ülkelerine ve özellikle de dost Almanya'ya sesleniyorum; hep beraber çoğulcu kültürü koruyalım. İnsan haklarına saygılı çoğulcu bir kültürde Avrupa kıtasında bir arada yaşayalım. Teröre karşı duralım hep beraber ama teröre karşı durduğumuz gibi İslam karşıtlığına, Türk karşıtlığına karşı da dimdik dururuz.

-Buradan Alman Parlamentosu'na bir kez daha sesleniyorum, sözde soykırım iddiası üzerinden eğer birisi bize tarih dersi vermeye kalkarsa, biz onlara deriz ki Ermeniler de dahil bütün Anadolu halklarıyla bin yıl biz bir arada yaşadık. Biz onlarla nasıl konuşacağımızı, tarihi nasıl ele alacağımızı biliriz. Siz üçüncü taraflar var ya kim olursa olsun, gölge etmeyin başka ihsan istemezük.