Bağımsız bakanların yemin etmek üzere kürsüye çıkmaları üzerine TBMM karıştı.Vekiller arasında arbede yaşandı.



TBMM saat 13.00'te olağanüstü toplandı. Meclis'te bağımsız bakanların oy krizi yaşandı. 3 kez yapılan oylama sonucunda Bakanlar yemin etmeye başladı. İlk yemin eden bakan İçişleri Bakanı Selami Altınok oldu.



MUHALEFET FİRE VERDİ

Son yapılan oylamada 245 vekil bakanların yemin etmesi için "evet" oyu kullanırken, 233 milletvekili ise bakanların yemin etmesine "hayır" oyu verdi. Oylamada muhalefetin fire vermesiyle bakanlar yemin etmeye başladı.

CHP, MHP VE HDP'DEN ORTAK TAVIR

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Bağımsız bakanların yemin edeceği ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumun açılışında gergin anlar yaşandı. TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi.

Ancak buna itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bağımsız bakanların 'tarafsız olmadığını' dile getirdi. Yaşanan tartışmanın ardından usül tartışması yapıldı. Ardından dışardan bağımsız olarak atanan bakanların yemin edip etmemesi oylandı. AKP dışında diğer partiler 'yemin etmeme' yönünde el kaldırdı. Oylamada yemin etmeme yönünde karar çıktı ancak Koray Aydın, kararı açıklamadı. Birleşime 10 dakika ara veren Başkanvekili Koray Aydın, grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı.

 



TBMM'de fazla oy krizi

TBMM'de fazla oy krizi


KORAY AYDIN'DAN ELEKTRONİK OYLAMA KARARI

Ara bitiminde Koray Aydın, içeride katip üyeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını söyledi ve oylamanın elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı. AKP miletvekilleri bu duruma itiraz etse de elektronik oylamaya geçildi.

TBMM dışından atanan bir kişinin yemin edebilmesi için TBMM başkanının kendisini kürsüye davet etmesi gerekiyor. MHP’li TBMM Başkan Vekili Koray Aydın toplantının en başında böyle bir yetkisi olduğuna, inanmadığını söyledi. Bunun ardından başlayan usul tartışması ve ardından gelen açık oylamada da CHP-MHP ve HDP'nin oylarıyla meclis başkanının böyle bir yetkisi olmadığı yönünde karar çıktı.

Ancak el kaldırılarak yapılan oylamanın sonucu konusunda başkanlık divanı katip üyeleri arasında anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine meclis başkanvekili Koray Aydın aynı oylamayı sayımda bir anlaşmazlık olmaması için elektronik sistemde yapılmasına karar verdi.

550 YERİNE 556 OY ÇIKTI

Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkan Vekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı öğrenildi.

TBMM'DE GERGİNLİK

Görüşmeler sırasında AKP'li ve CHP’li milletvekilleri arasında ‘darbecilik’ tartışması yaşandı. Usul tartışması isteyerek kürsüye gelen CHP’li Özgür Özel koalisyon görüşmeleri sırasında Kemal Kılıçdaroğlu’na görev vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. Daha sonra kürsüye gelen AKP'li milletvekili, Nihat Erim’in CHP’den istifa ederek kurduğu hükümeti örnek gösterdi. Tekrar kürsüye gelen Özgür Özel Nihat Erim’in o günlerde yaptığının yanlış olduğunu, Bülent Ecevit’in bu hareket üzerine Genel Sekreterlikten istifa ederek, CHP’ye en büyük seçim başarısını yaşattığını söyledi. Özel AKP’yi eleştirerek Erdoğan’ı da darbecilikle suçladı.

Daha sonra kürsüye çıkan AKP'li Mahir Ünal ise “Bir aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net görecekti” dedi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle tekrar kürsüye çıkan Özgür Özel ise, “Hadi biraz ortam yumuşasın Hababam Sınıfı'na bakalım… Hababam Sınıfı'nda herkes var. Türkler var Kürtler var. Solcular var Ülkücüler var orada bir tek siz yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri orada olamaz” ifadelerini kullandı.

VURAL: BU HÜKÜMETTE MHP YOK

MHP’li Oktay Vural ise şunları söyledi:Seçim hükümetinde MHP yoktur. MHP’nin bu süreçle ilgili siyasi iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu heyette AKP ile HDP’nin siyasi iradesi bulunmaktadır.

TBMM KARIŞTI

Yemin kararının ardından bağımsız bakanlar kürsüye gelerek yemin etmeye başladı. Bu sırada CHP'li Hayati Tekin'in bağımsız Adalet Bakanı Kenan İpek'e "adaletin nerede" dediği duyuldu. AK Partili ve CHP'li vekillerin birbirinin üzerine yürümesi, ve Genel Kurul Salonu'nda tansiyonun yükselmesi üzerine oturuma 10 dakika ara verildi.

CHP, MHP VE HDP İLK KEZ AYNI OYU KULLANDI

TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi.