Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu Bosna-Hersek ziyaret dönüşü gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koalisyon için ön şartlarının olmadığını yineleyen Davutoğlu "Sayın Cumhurbaşkanımızla görüş ayrılıkları olabilir ama hiçbir zaman ülke çıkarının önüne geçemez." diye de Ak Saray ile olan krizin sinyallerini verdi.

Başbakan Davutoğlu Bosna-Hersek ziyareti dönüşü beraberinde götürdüğü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koalisyon görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Davutoğlu " Sürekli müzakerede konuşulması gereken şeyler gazeteciler aracılığıyla konuşulunca şu oluyor. Dikkat edin, ortaya sürekli çelişkili ifadeler çıkıyor. Çünkü günlük gerçeklerle konuşuluyor. MHP'nin mesajlarının değişmesi, CHP'nin çelişkili ifadeleri. Keşke böyle olmasa, kamuoyu önünde konuşulmak yerine müzakerede konuşulsa bunlar. Benim diplomasiden tecrübem, kamu önünde konuşulan her şeyin, sahadaki gerçekle uyuşmamasının sizin müzakere alanınızı daralttığı yönünde." dedi.

Erken seçimde 'yardım' olacak mı?

Erken seçimde 'yardım' olacak mı?


 

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "CHP'nin de içinde bulunduğu bir koalisyon kurulursa bile kabinede görev almam şart değil"  açıklamalarını değerlendiren Davutoğlu "Ciddi ortaklık birlikte yürümeyi gerektirir. Taşın altına her bakımdan elini sokmakla olur. O müzakerede Türkiye'nin geleceğini konuşacağız; önce güven gerekir. Ve karşılıklı güven olunca  korkmadan ileriye bakıp birlikte yürümek gerekir." diye konuştu.

"Davutoğlu hükümet kurmaya muhtaç çünkü kongre kaygısı var." gibi bir algının varlığına dikkat çeken Başbakan "Bundan daha saçma bir şey olamaz. Benim bir kongre kaygım yok. Ne benim bir kongre kaygım var ne de Sayın Cumhurbaşkanımızla aramda böyle bir şey var. Ayrıca ülkenin hükümete ihtiyacı varken kongre konusu benim aklımın kenarından bile geçmez, geçemez. " yorumunda bulundu.

Köşeye sıkıştık!

Köşeye sıkıştık!


 

AK SARAY İLE GÖRÜŞ AYRILIĞI

Davutoğlu; Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasındaki görüş ayrılıkları ile ilgili iddialara ise "Sayın Cumhurbaşkanımızla görüş ayrılıkları olabilir ama hiçbir zaman ülke çıkarının önüne geçemez." yanıtını verdi.

"ERDOĞAN PAZARLIK KONUSU OLAMAZ"

Davutoğlu MHP ve CHP'nin "Erdoğan anayasal sınırlarına çekilsin" şartına ilişkin ise "Bakın bir konu önemli, Cumhurbaşkanlığı makamı ve Cumhurbaşkanının meşruiyeti konusunu koalisyon pazarlığı yapmam. Bu makamı sadece Anayasa reformu bağlamında konuşabilirim; biliyorsunuz bizim başkanlık sistemi önerimiz var, başkalarının başka önerileri var, bir Anayasa reformu yapacaksak bu konuları müzakere ederiz ki Anayasa reformu mutlaka yapmalıyız." yorumunda bulundu.

"KEŞKE HEPİMİZ İFTAR YAPSAK"

Davutoğlu; diğer siyasi parti liderlerine ise "iftar çağrısında" bulundu. AKP lideri "Nezaket görüşmenin ilk birkaç dakikasıdır, sonra müzakere başlar. Ama düşünmedim değil, keşke dört lider bir arada bir iftar yapabilsek, o zaman nezaket yemeği olur, bence iyi de olur." dedi.

Demirtaş'tan Davutoğlu yorumu

Demirtaş'tan Davutoğlu yorumu


 

Hürriyet'ten İsmet Berkan'ın aktardığına göre Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; Bence koalisyon kurarken en önce birbirimize güvenmeyi öğrenmeliyiz. Elbette ayrıntılı protokoller de olabilir ama önce karşılıklı güvenin olması lazım. Zihinlerdeki şüpheleri gidermek daha önemli; karşılıklı güven önemli. Birbirimize güvenmeyi öğrenmeliyiz. Ben hep söyledim, söz verdim mi yaparım ama yapamayacağım sözü de vermem. Dediğim gibi ayrıntılı protokolden daha önemli bu güven."

Kılıçdaroğlu’ndan sürpriz çıkış

Kılıçdaroğlu’ndan sürpriz çıkış