Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD başkanı Obama arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmeyle ilgili açıklama Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden yapıldı.

TÜRKİYE'NİN ULUSAL GÜVENLİĞİNE ABD GÜVENCESİ

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir. İki lider görüşmede,IŞİD’e karşı mücadelede halen devam eden işbirliğinin güçlendirilmesini, Irak’ta güven ve istikrarı sağlamaya, Suriye’deki çatışmaya siyasi bir çözüm bulmaya yönelik ortak çabaları ele almışlardır. 20 Temmuz’da Suruç’taki terör saldırısını, ayrıca PKK tarafından üstlenilen terör saldırılarında bir asker ve iki polisin öldürülmesini kınayan Başkan Obama, hayatlarını kaybedenlerin ailelerine Amerikan halkı adına taziyelerini iletmiştir" denildi.

Ayrıca görüşmede ek olarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Türkiye ve ABD olarak terörün her türüne karşı olduklarını vurgulamışlardır.İki lider, yabancı savaşçıların geçişlerinin engellenmesine ve Türkiye’nin Suriye sınırında güvenliğin sağlanmasına yönelik işbirliğini artırma çabalarını da görüşmüşlerdir.Başkan Obama Türkiye’nin ulusal güvenliğine ABD olarak büyük önem verdiklerini teyit etmiştir. İki lider mezkur meseleler ve diğer bölgesel konularda yakın çalışma içerisinde olmayı sürdüreceklerini vurgulamışlardır" ifadeleri de yer aldı.

'İNCİRLİK, IŞİD İLE SAVAŞAN KOALİSYON UÇAKLARINA AÇILACAK'

Yapılan resmi açıklamada iki liderin IŞİD’e karşı devam eden savaşı ele aldıkları belirtilirken, Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, İncirlik Üssü’nün çok yakında koalisyon uçaklarının kullanımına açılmasının beklendiğini belirtti.

Amerikan Savunma Bakanlığı’nın Siyasi Konulardan Sorumlu Müsteşarı Christine Wormuth ve ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral John Allen’ın da katıldığı, Ankara’da iki hafta önce yapılan toplantılarda İncirlik Üssü’nün kullanımına ilişkin detaylar büyük oranda halledilmişti. Ancak Türk tarafının isteği üzerine mutabakatın sonuçlanması için Obama ve Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi yapılması bekleniyordu. Görüşmenin ardından bir bilgi notu yayınlayan Beyaz Saray da iki liderin temasına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

OBAMA CEYLANPINAR’I DA KINADI

Başkan Obama, IŞİD'e karşı mücadelede devam eden işbirliğinin derinleştirilmesi ve Irak'a güvenlik ve istikrarın getirilmesi ile Suriye'deki savaşa siyasi çözüm bulmaya yönelik ortak çabalar konusunda bugün Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la konuştu.

Başkan Obama, 20 Temmuz'da meydana gelen Suruç'taki terörist saldırı ve ayrı olarak PKK'nın üstlendiği Ceylanpınar'daki 22 Temmuz saldırısını kınadı. Amerikan halkı adına kurbanların ailelerine başsağlığı diledi ve iki lider, ABD ve Türkiye'nin terörizme karşı mücadelede bir arada durduğunu bir kez daha tekrarladı.

Liderler ayrıca yabancı savaşçı akışını önlemek ve Türkiye'nin Suriye’yle olan sınırının güvenliğini sağlamak için işbirliğini artırma çabalarını konuştu. Başkan, ABD'nin Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik taahhüdünü bir kez daha yineledi. Liderler, bu ve diğer bölgesel konularda yakın çalışma içinde bulunmayı sürdürme taahhüdünde bulundu.”