Asuman ARANCA / ANKARA - Sözcü

Sevk yazısındaki skandal tespitlere göre, 2010 yılında kopya çekildiğinin ortaya çıkmasının ardından savcılık talimatıyla Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinde arama yapmaya giden polis memuru Öner G'nin, buradaki bilgisayar imajlarını almadan önce, hard disklerde geri döndürülemeyecek biçimde silme işlemi yaptığı, ayrıca derneğin kurucularından Mehmet Hanefi Sözen'i dernekteki aramalardan önce 3 kez telefonla aradığını belirlendi.

KPSS'nin en kritik ismi itirafçı oldu!

KPSS'nin en kritik ismi itirafçı oldu!


Savcı Erkman, gözaltında bulunan 69 şüpheliden 7'sini serbest bırakırken, 62'sini ise tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti. Yücel'in, şüphelilerin tutuklanması istemiyle hazırladığı mahkemeye sevk yazısına Sözcü ulaştı. İşte o sevk yazısı:

ARACILAR VE ADAYLAR

"10 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri alanlarından oluşan KPSS sınavında, sınav sorularının sınavdan önce elde edilerek aracılar ve adaylar vasıtasıyla sınava girenlere dağıtılmasıyla ilgili olarak "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, Resmi Belgede Sahtecilik, Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık, suç delillerini yok etme, görevi kötüye kullanma ve bu suçlara iştirak" suçlarından yapılmakta olan soruşturmamızda, YÖK Denetleme Kurulu, Jandarma Kriminal, Emniyet Bilişim Uzmanlığı, TÜBİTAK, MASAK raporları, ÖSYM, SGK, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan alınan yazılar, müşteki beyanları, bir kısım şüpheli ikrarı, matematik ile ölçme ve değerlendirme uzmanı olan bilirkişilerin raporları, HTS analiz çalışması raporu ve şeması, tüm delillere göre şüphelilerin üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesi oluşmuştur.

KPSS Savcısından Fuat Avni açıklaması!

KPSS Savcısından Fuat Avni açıklaması!


EMSAL KARARLAR

Tüm delillere göre, örgütlü bir şekilde bu eylemlerin gerçekleştirildiği, soruşturmamızda tespit edilen örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olduğu, bu unsurları taşıyan örgütün Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin benzer nitelikteki tek sınava ilişkin 19 Ekim 2012 tarihli kararında da belirtildiği üzere, bu örgütün süreklilik oluşturacak biçimde amaç suçları işlemeye elverişli araç ve gereçlere de sahip olduğu görülmüştür.

MAĞDUR KAMU

Yargıtay'ın benzer olaylardaki içtihatları da dikkate alınarak, soruşturmaya konu eylemde suç, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık olarak nitelendirilmiştir. burada mağdur kamudur. Yine Yargıtay içtihatlarına göre cevap kağıdı resmi belge niteliğindedir. Adaylar sınavdan önce elde ettikleri sorular ile gerçek durumlarını değil olmayan bir durumu cevap kağıtlarına işledikleri için resmi belge niteliğindeki cevap kağıdı da içerik itibarıyla sahte belge haline gelmiş durumdadır.

İşte KPSS raporu!

İşte KPSS raporu!


SON MAAŞA KADAR

Sınav soruları kamu tarafından hazırlanan ve muhatapları için menfaat niteliğinde olan bir kamu malıdır, sınava kadar açıklanması, paylaşılması, kullanılması yasaklanan gizli bilgilerdir. Sınav sorularını sınavdan önce elde eden adaylar, kamuya ait malı kamuyu aldatarak haksız bir şekilde elde etmişler ve kullanmışlardır. Bu şekilde kamu kurumu zararına nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemeye başlayan adaylardan bir kısmı, bu sınavda elde ettiği haksız başarıya dayanarak kamu görevine atanmış ve son menfaat olan son maaşına kadar da eylemlerine devam etmiştir. Dolayısıyla bu sınava katılarak kamu görevine atanan şüphelilerin eylemleri zincirleme dolandırıcılık suçudur.

KÖSTEBEK POLİS

Şüphelilerden Öner G'nin, HTS analiz raporu ve şemasına göre, örgüt lideri konumundaki Mehmet Hanefi Sözen'in iş yerine aramaya gitmeden bir gün önce Sözen'i HTS kaydına göre 3 kez farklı zamanlarda aradığı ve yine dosya içinde mevcut TÜBİTAK raporunun bu konuyla ilgili bölümü KOM Bilişim Raporları, içerik itibarıyla sahte tutulan tutanaklara göre, isnat edilen suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin de oluştuğu, bu bağlamda şüphelilerin üzerilerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların, tutuklama nedeninin, delil durumu ile üzerilerine atılı suçun yasada yazılı ceza üst haddine göre kaçma şüphesi olduğu anlaşılmakla, tutuklanmalarına karar verilmesi talep olunur"

YARIMAĞAN'IN HESAPLARI DA İNCELENDİ!

Öte yandan, soruşturma kapsamında MASAK tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, dönemin ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın da hesaplarının incelendiği ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre uzmanlar, banka hesap hareketlerinde Yarımağan'ın hesaplarına farklı kişilere ait hesaplardan toplamda 809 bin 145 TL gönderildiğini, Yarımağan'ın da aynı hesaptan farklı kişilere toplamda 853 bin 153 TL havale gönderdiğini belirledi.