Veli TOPRAK/ ANKARA

İsmet Yılmaz’ın TBMM Başkanı seçilmesi üzerine boşalan Milli Savunma Bakanlığı’na Vecdi Gönül (76) atandı. AKP Grubu’ndan ‘şok’ gelişme olarak duyulan atamanın en önemli gerekçesi YAŞ toplantısı ve Suriye krizi. Hükümet, TSK içinde paralel yapı ‘temizliği’ ve yeni yapılanma konusunda tecrübeli isimden yararlanacak.

KİMSE BEKLEMİYORDU

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün yaptığı açıklamada vekaletle koltuğu doldurmayacaklarını, bir ismi bakan olarak getireceklerini söyledi. AKP’de bir çok milletvekili bakanlık beklerken, dışarıdan 3 dönem kuralına takılan Vecdi Gönül tercih edildi. AKP’de bu atama şok etkisi yarattı.

9 YILDIR KRİTİK BAKANLIK

Vecdi Gönül, AKP’nin kuruluşunda FP’den geçen 52 isim arasındaydı. AKP kurulduğunda ilk seçim işleri başkanı oldu. 2002’de iktidara gelince Milli Savunma Bakanı oldu. Bu görevi 2011 seçimlerine kadar sürdürdü. AKP ile TSK arasında e-muhtıra dahil bir çok kritik olayda bakan Gönül’dü. Gönül, AKP’li isimler içinde askerle en iyi iletişim kuran kişi oldu.

EN KRİTİK YAŞ

Gönül’ün tercih edilmesinde önümüzdeki ay yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısı da etkili oldu. Kulislere sızan bilgiye göre, paralel yapı konusunda TSK içinde hükümet sıra dışı adımlar atmak istiyor. Bu nedenle tecrübeli ve kurumu tanıyan Gönül’de karar kalındı.

3 DÖNEM 3 İL

Vecdi Gönül, aslen Erzincanlı olmasına rağmen 2002-2015 arasında 3 dönem farklı illerden milletvekili seçildi. Sırasıyla Kocaeli, İzmir ve Antalya seçim bölgesi oldu.

Yeni Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu

Yeni Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu


Komandolar Suriye sınırına sevk ediliyor

Komandolar Suriye sınırına sevk ediliyor