5 Mayıs 2015 tarihinde Eskişehir Film Festivali'nde gösterilmesi planlanan O.H.A: Oflu Hoca'yı Aramak filmi bir kez daha engellemeyle karşılaşarak, gösterilmedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nır gerekçe ise filmin eser işletme belgesine sahip olmaması. Ancak, aynı film aynı şartlarda geçtiğimiz günlerde Ankara film Festivali'nde gösterilmişti.

Gösterime izin veren Sinema Genel Müdürü Cem Erkul bu nedenle görevden alınmıştı.

Sıra sinemaya geldi: Muhalif filme sansür

Sıra sinemaya geldi: Muhalif filme sansür


Festivale katılan yönetmen Levent Soyarslan, filmi izlemek üzere bir araya gelen izleyicilerle bir söyleşi gerçekleştirdi.

Son dönemde yaşanan sansür ve engelleme, gizli ve açık engeller üzerinden yürüyen söyleşide, ileriki festival ve etkinliklere dair tüm sinemacıların bir yol haritası çizmesi gerektiği vurgulandı.

OHA: Oflu Hoca'yı Aramak'ın Fragmanı

O.H.A Oflu Hoca’yı Aramak’ta ne anlatılıyor?

Levent Soyarslan’ın yazıp yönettiği, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivalinde iki ödül kazanan, Uluslararası If İstanbul Bağımsız Filmler Festivali seçkisinde yer alan O.H.A, aykırı bir mizah anlayışıyla Türkiye gerçekleriyle dalgasını geçen sıradışı bir mokümanter (kurmaca-belgesel) sinema örneği.

90’lı yılların efsane karakteri Küfürbaz Oflu Hoca hakkında belgesel yapmak isteyen bir grup gencin ve onlara sponsor olan Karadenizli işadamı Ali Baltaoğlu’nun başlarına gelenlerin anlatıldığı film, toplumun her kademesinin hicvedildiği çılgın bir macera. Film tanıtım bülteninde şu cümlelerle anlatılıyor:

“Yaşar Kalyoncu’nun üstün bir performansla canlandırdığı “belgeselin sponsoru”
müteahhit Ali Baltaoğlu’nu aslında hepimiz iyi tanıyoruz. Otoriter, öz güveni yüksek,
risk almaktan korkmayan, modern görünümlü ve yerel tavırlı karakterimiz, haberlerin başköşesinde lider politikacı, reklamlarda inşaatçı, doğa katliamlarında azmettirici olarak yıllardır hayatımızda… Ancak bu kez gücü ve serveti başına gelecekleri engellemeye yetmiyor! Karadeniz yaylalarında Oflu Hoca’yı ararken karşımıza çıkan köylüler, aktivistler, yarı-aydınlar, askerler ve devlet adamları da filmin acımasız mizahından paylarına düşeni alıyorlar. O.H.A, eleştirel zekâsıyla, protest sinema örneği oluştururken, politik mizahta yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Oflu Hoca’yı arama yolunda madde ile mananın savaşına tanıklık etmeye davetlisiniz”