ANKARA/SÖZCÜ

Polis Akademisinde 1991 yılında yapılan kura çekiminde “Kanguru torbası’’ adı verilen çifte torbayla yakalandığı öne sürülen ve daha sonra İzmir Emniyet Müdürü olan Ali Bilkay da Emniyet Değerlendirme Kurulu listesine alınarak resen emekli edildi. Bilkay, İzmir’deki Gezi olayları sırasında çivili sopa kullanan sivil polisler nedeniyle de şimşekleri üzerine çekmişti.

Bilkay’ın Polis Akademisinde 22 yıl önce karıştığı öne sürülen olay, CHP İstanbul milletvekili Umut Oran tarafından TBMM’ye de getirildi. Oran verdiği önergede "Polis akademisinde 1991 yılında  sahtecilik nedeniyle iptal edilen kura çekiminde, dönemin  Emniyet Genel Müdürü Ünal Erkan tarafından çift gözlü torba ile yakalanan kişi, o zaman Başkomiser olan Ali Bilkay mıdır ve meslekten ihraç edilip geri mi dönmüştür ?" sorusunu yöneltmişti.
 
ERKAN ANLATTI

1991 yılında Ankara’daki Polis Akademisindeki kura çekiminde sahtecilik ortaya çıkarılmıştı. "Kanguru" adı verilen iki ayrı torba olduğu küçük torbadan kura çekenlerin istihbarat, kaçakçılık ve trafik hizmetlerine ayrıldığı belirlenmişti. Dönemin Emniyet Genel Müdürü Ünal Erkan bu olayı daha sonra şöyle anlatmıştı:

“Kura çekiminde kayırmacılık yapılacağı yönünde duyum almıştım. Emniyet Genel Müdür yardımcısı Ümit Erdal ile birlikte taksiyle Akademiye gittik. Anıttepe'deki binanın kütüphanesinde kura çekimi yapılıyordu. Yeni mezunlar içeri tek tek alınıyordu. Kayırılacak eleman özel olarak hazırlanmış torbadan kura çekiyordu. Orada gördüklerimizi bir tutanakla tespit ettirdim ve soruşturma açıldı."

Recep Güven de emekli edildi

Recep Güven de emekli edildi