CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ile Gürsel Tekin , Cumhurbaşkanına hakaret maddesinin TCK'dan kaldırılması için kanun teklifi verdi.  Söz konusu madde Cumhurbaşkanı’na hakaret eden kişinin bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyordu. 2014 yılından itibaren yüzlerce kişiye cumhurbaşkanına hakaret suçlaması ile dava açıldı. CHP, Türk Ceza Kanunun 299’ncu Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklif, Türk Ceza Kanunun “Cumhurbaşkanına hakaret” başlıklı 299’uncu maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

ERDOĞAN DA BİREY

Teklifin gerekçesinde, Türk Ceza Kanunu’nda Cumhurbaşkanı için özel olarak düzenlenmiş olan 299’uncu maddenin yürürlükten kaldırılması halinde, Cumhurbaşkanı’nın da toplumun herhangi bir ferdi gibi eleştiri sınırlarını aşar mahiyette bir eylemle karşı karşıya kaldığında tüm hukuki haklarını kullanabileceği sabit olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Bu yolla Cumhurbaşkanı’nın görevinden dolayı olmasa dahi şahsına karşı gerçekleştirilen eylemleri herhangi bir kişiden farklı usullere tabi tutmanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu, mevcut düzenlemenin özellikle ifade özgürlüğü bakımından ciddi bir sorun yarattığı aşikardır. Bu nedenledir ki Türk Ceza Kanunu’nun ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ başlıklı 299’uncu maddesinin yürürlükten kaldırılarak, yine aynı Kanunun her vatandaşa uygulanan hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.”
TCK’nın “Cumhurbaşkanına hakaret” başlıklı 299. Maddesine göre; Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Verilecek ceza, suçun alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.