Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

“Sezaryanla doğuma karşıyım, kürtajı cinayet olarak görüyorum” diyerek sezaryana karşı bayrak açan Erdoğan’ın işaretini alan TÜBİTAK, “anti-sezaryan doğum koltuğu” üretti.

TÜBİTAK’ın desteğiyle türbanlı doğum doktoru Ayşe Duman’ın ürettiği koltuğun adı “Dikey Doğum Koltuğu”. TÜBİTAK koltuğu, “Bebeğin doğum kanalında ilerlemesini kolaylaştırıyor. Anne kendini özgür hissediyor. Kitap okuyarak doğumu bekliyor. Yolculuk kısalıyor. Sezaryan riskini azaltıyor” ifadeleriyle tanıttı.

6 Türk mühendis tarafından geliştirilen “anti-sezaryan koltuk”ta sırt, dik pozisyonda. Isıtıcı modülle vücut sıcaklığı korunuyor. Masaj yapma özelliği bulunuyor. Bebeğin doğum kanalında ilerlemesi kolaylaşıyor. Ağrı ve sancı en aza iniyor.

SEZARYANA GEREK KALMIYOR

TÜBİTAK desteğiyle, MESPA adlı sapğlık kuruluşuyla birlikte geliştirdikleri koltuğu tanıtan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman, “Bu koltukla artık anneler, sezaryana gerek duymayacak” dedi. Duman, koltuğu, TÜBİTAK’ın bületnine şu sözlerle anlattı:

“Anne adayı, savunmasız kalmadan kendi doğumuna yardımcı olup, esnemesi kolaylaşan beden ve doğum kanalı ile rahat bir doğum gerçekleştiriyor. Mevcut doğum yatakları, doğumun fizyolojisini bozarak, zorlu, ağrılı, müdahaleli doğumlara yol açıyor. Bu da anne adaylarını sezaryana yöneltiyor. Bu koltukla beraber annenin hissettiği ağrı azalıyor. Bebeğe giden kan akımında azalma olmuyor. Dolayısıyla sezaryan riski azalıyor. Anne kendini özgür hissediyor. Çömelmeden dolayı pelvis genişliyor, bebeğin ilerlemesi ve çıkışı kolaylaşarak hızlanıyor. Anne adayı doğumu beklerken oturup kitap okuyabilecek.”

“Anti-sezaryan koltuğu”nun, 8. Kore Dünya Kadın Buluşçular Fuarı’nda altın madalya aldığı da belirtildi.