sozcu.com.tr / Gamze Kaya

Diyarbakır mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan 16'ncı yüzyıl eseri "Dört Ayaklı Minare" yaşanan silahlı çatışmalardan etkilenerek tahribata uğradı. Tarihi yapının iki ayağına onlarca kurşun isabet etmesi sonucu kırılan parçaları yere düştü. Çatışmalar sonucu, 4 Temmuz tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren tarihi surlar ve bazı yapılar da zarar gördü. 7 Haziran’dan sonra sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından ilçede yaşanan çatışmalarda Kurşunlu Camii, Surp Giragos Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi büyük hasara uğradı.


YIKILMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA


Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan minarenin bulunduğu tahribat ve çatlak riskinden uzaklaştırılması amacıyla 2012 yılında valilik tarafından yürütülen proje ile başlanan restorasyon çalışmaları 2014 yılında tamamlanmıştı. Restore edilen tarihi minare şimdi yeniden yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.



1600 yılında, camisiyle birlikte Akkoyunlular tarafından yaptırılmış; dört ayağı ile dört İslam mezhebini simgeleyen ve Anadolu'nun tek örneği olan minarenin yeniden restore edilmesi hayati önem taşıyor.