Denizde boğuluyorlar. Elbette boğulmaktan korkuyorlar. 240 kilometrelik İstanbul- Edirne TEM otoyolunda yürüyorlar. Yürürken; “Bir gerçek var bizi doğuran. Bir gerçek bizim dışımızda. Biz neyiz? Nereliyiz ki kalkıp geldik bu sınıra kadar? Yol verin geçelim...” diyerek sınır kapılarına dayanıyorlar.
Avrupa!
Medeniyet kurucu!
Büyük Avrupa!
Utanması zaten yoktu.
Vicdanı da yok oldu.
Sınırlara tel kafes ördü.
Savaştan kaçan Halepliler ile Şamlılar, ölümden kaçan Bağdatlı ile Felluceliler, yokluktan yoksulluktan kaçan Trabluslu, Marakeşli, Dakarlı çocuklar ve anneleri ve onların babaları ile kardeşleri gelip Avrupa şehirlerinin kapılarına; “Bizi doğuran ve buralara kadar yürütüp getiren gerçek; ülkelerimizde başlattığınız savaştır. Sen beni kabul edersen ikilik kalkar, öyle bir yere varırız ki, benden “benlik” ve senden “senlik” uçar gider. Benim geldiğim ülkelerde kardeşin kardeşi, dindaşın dindaşı öldürme savaşları biter” dediler.
Avrupalı kör.
Onları görmüyor.
Sağır.
Onları duymuyor.
Sade suya tirit.
Bir- iki gösteri.
Birkaç bin mülteci kabulü.

* * *

Tarife yükseldi.
İstanbul’da Cankurtaran’da, Aksaray’da, Kocamustafapaşa’da 9 nüfuslu Suriyeli aileye kiralanan bir oda bir mutfak dairenin kirası 1500 liraya çıkarıldı.
Türkün de utanması gitti.
Vicdanı yok oldu.
Tarife yükseliyor.
İzmir’den bota biniş.
Kişi başı 4 bin Euro.
Yolda tekne batmaz da Yunan adalarından birine sağ varırlarsa, orada yeni tarife ile Yunanlı teknelere kişi başına 1000 Euro ödemeliler ki, Makedonya- Kosova-Sırbistan-Macaristan-Avusturya rotasını tutsunlar. Almanya’ya bu rotadan varsınlar. Makedonya’dan Sırbistan’a ormanlarda yürüyebilmek için insan kaçakçılarına yine ayrı bir tarife ödesinler.
Belgrad’a gitmek için:
Kişi başı 1200 Euro.
Macar polisine rüşvet:
Kişi başı 200 Euro.
Avusturya’ya giriş için:
Yeni tarife: 600 Euro.
Bu tarifeleri ödeyebilecek kudreti olanlar ve yollarda boğulmadan, ölmeden Avusturya’nın Traiskirchen mülteci kampına varabilenler, kampta 10 aile bir odada kalabiliyorlar. Aile başına da Avrupa’dan aylık 500 Euro “Sığınmacı Yardımı” alıyorlar.
Büyük Avrupa!
Çok insancıl!
Bir gözüyle ağlıyor.
Öbür gözüyle savaştırıyor.
Suriye’de, Irak’ta, Libya’da.
Ve şimdi Türkiye’de!

* * *

Katar gibi petrol zengini emirlikler ve petrol dolarlarıyla yüklü Suudi Arabistan, Avrupa’dan daha vicdansız. Bunlar 2012 Dünya Kupası için 100 milyar dolar para ayırıyorlar fakat iç savaştan kaçan tek bir Suriyeliye, Iraklıya ülkelerini açmadılar.
Avrupa, Çin Seddi yaptı.
Sınırını Suriyeliye kapattı.
Suudi, timsah dolu su kanalı açtı, kapılarına gelen mülteciyi timsahlara attı.
Avrupa Hristiyan.
Suudi Müslüman.
İkisi bir oldu.
Allah’ı öldürdüler; savaştan kaçıp kapılarına sığınmışları geri çevirdiler.

Altı boş!


Fethullah Gülen’in destekçisi İpek Koza’nın sahibi Akın İpek’e “7 milyar dolar kara parayı dışarı kaçırdı” diye yüklenmişlerdi. Altı boş çıktı. Tutarlı bir belge ortaya konulamadı. Önceki gün de AKP kurucusu Abdullah Gül’e yakınlığı var diye Boydak Holding’in sahibi Memduh Boydak’a “nitelikli yağma yaptı” diye gözaltı geldi. Üniversite arazisini Kayseri Belediyesi tahsis etmiş. Nitelikli yağma varsa o araziyi tahsis eden Kayseri Belediye Başkanı’na da “nitelikli yağmaya niçin göz yumdun” diye sormak gerekli. O Belediye Başkanı şimdi AKP milletvekili.