Bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanan Dilma Rousseff hakkında Brezilya Senatosu'nda yapılan oylama sonucu devlet başkanlığı görevinden azledilmesi, Venezuela, Ekvador ve Bolivya'nın tepkisine yol açtı.

VENEZUELA: BU BİR DARBEDİR


Venezuela Dışişleri Bakanlığı Rousseff'in azlini parlamenter darbe olarak adlandıran bir açıklama yayınladı. Venezuela, Brezilya ile diplomatik ilişkilerin askıya alınacağını duyurdu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Brezilya yönetimini bir süre önce, "Güney Amerika'daki sol hareketlere karşı duran oligarşik ve emperyalist grup" olarak nitelemişti.

a7s7sa7

MORALES: İHANET


Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Rousseff'in azlini ihanet olarak tanımladı. Correa, ülkesinin Brezilya büyükelçisinin geri çağrılacağını duyurdu. "Rousseff'in azli demokrasiye karşı bir parlamenter darbe hareketidir" diyen Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales Brezilya'daki büyükelçisini geri çekti. Küba hükümeti Brezilya Senatosu'nun aldığı kararı "seçmen iradesine hakaret" olarak niteledi. Küba, Brezilya ile diplomatik ilişkileri kesme yönünde bir adım ise atmadı.

BREZİLYA'DAN TEPKİ


Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Brezilya Dışişleri Bakanlığı yayınladığı açıklamada, gelişmelere tepki gösteren komşu ülkeler "Brezilya'daki yasalar konusunda bihaber" olmakla suçlandı. Açıklamada, "bu ülkeler, parlamenter sistem kapsamında yürütülen görevden alma sürecine karşı çıkarak Latin Amerika bütünleşmesinin ilke ve hedeflerini ihlal etmişlerdir" denildi. Brezilya'nın Venezuela, Ekvador ve Bolivya büyükelçilerini geri çağırdığı belirtildi.

ARJANTİN, ŞİLİ, PARAGUAY TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR


Arjantin, Şili ve Paraguay, Brezilya Senatosu'nun aldığı karara saygı duyulduğunu açıkladılar. Senato, mayıs ayında geçici olarak görevinden alınan Rousseff'in görevinden tamamen azledilmesini kararlaştırmıştı. Senato'daki oylamadan 3 saat sonra devlet başkanlığını mayıs ayından bu yana vekaleten yürüten Michel Temer, yemin ederek devlet başkanlığı görevini resmen devralmıştı.