Özlem GÜVENLİ

Bakanlar Kurulu, İstanbul Pendik’te 54 hektar araziyi “Depreme dayanıksız” bahanesiyle “riskli alan” ilan etti. Bu arazide kurulu 465 yapıda yaşayan 10 bin kişi karara karşı başlattığı hukuk mücadelesini kazandı... İşte Pendik Batı Mahallesi’nin kurtuluşunun hikayesi:

Foto: DHA


İstanbul’un Marmara Denizi’ne sahili olan Pendik’in Adalar manzaralı Batı Mahallesi’nde 10 bin kişinin yaşadığı 465 yapının bulunduğu 54 hektarlık alan 13 Ağustos 2013’te Bakanlar Kurulu Kararı ile “Riskli Alan” ilan edildi. Mahalle sakinlerinin kurduğu Mahalle Dayanışma Derneği,  6306 sayılı “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun” kapsamında alınan karara itiraz ederek mahkemeye başvurdu. Yıllarca, idare mahkemelerinde süren hukuk mücadelesi sonunda Danıştay’a taşındı.

İTİRAZ YOLU KAPALI

Danıştay 14. Dairesi, dosyayı 14 Ekim 2015’te karara bağladı. Mahkeme, Bakanlar Kurulu’nun “riskli alan” kararının yürütmesini, “itiraz yolu kapalı olmak” şartıyla durdurdu. Oy birliğiyle alınan kararda, Pendik Belediyesi’nin hazırladığı ve dava konusu işlemin dayanağı olan teknik rapora yer verildi. Raporda, riskli alan ilan edilen alanda toplam 465 adet yapının yüzde 87’sinin 2000 yılı öncesinde deprem statüsüne uygun olarak yapılmadığının, kötü kalitede ve sağlıksız yapılar olduğunun belirtildiği aktarıldı.

DANIŞTAY: RAPOR YETERSİZ


Danıştay, bu raporda bahsedilen deprem statüsünün hangi teknik zorunluluklar içerdiğinin, kötü ve sağlıksız olduğu ileri sürülen yapıların hangi yapılar olduğunun açıklanmadığına dikkat çekti. Kararda, işlemin dayanağı olan teknik raporun yapıların can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak nitelikte olmadığı vurgulandı. 6306 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliğini öngördüğü koşullarda detaylı bir teknik inceleme yapılmaksızın tesis edilen uyuşmazlığa konu alanın riskli alan ilan edilmesine ilişkin
Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadı.

GECEKONDU YOK RANT VAR


Pendik Batı Mahallesi Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Erol Ercan, “Burası Pendik’in 36 mahallesi içinde depreme karşı en sağlam yeri. Deprem haritalarına bakarsanız kayalık formasyonda olduğu görülüyor. Zemini çok sağlam. Adaları gören sahil bandında, Pendik burnunu kaplayan bir mahalle. Burada bir tek gecekondu ya da ruhsatsız yapı yok. Hepsi imar görmüş en güzel yapıların olduğu yer. Bizim mahallemiz bir çok kıymetli araziyi barındırıyor. Riskli alan ilan edilip kentsel dönüşüme sokulmasının nedeni deprem değil ranttı” dedi.